Hak-batıl savaşının tarihi seyrine baktığımızda kibirli batıl taraftarlarının burnunun sürtüldüğü çok kritik savaşların Filistin topraklarında gerçekleştiğini görürüz.
Kur’an-ı Kerim’de anlatılan meşhur Talut-Calut savaşı bu topraklarda ve Aynicalut denilen yerde gerçekleşmiş, mağrur kral Calut’a karşı Talut, yanında sabreden 310 kişi ile tam bir zafer kazanmış ve Calut’un kafasını koparmıştır. Ayn Calut ise Filistin'de Nablus ile Beysân arasında kalan bir yerdir.
Kudüs, birinci Haçlı Seferi sonunda 1099’da Hristiyanlar tarafından işgal edilmişti. Selçuklu ordusu 11 Muharrem 507 (28 Haziran 1113) tarihinde Filistin topraklarında bulunan Taberiye Gölü yakınlarında Haçlılarla yaptığı savaşta 2.000 Frank’ı öldürmek suretiyle büyük bir zafer kazandı ve büyük ganimetler ele geçirdi.
Selahaddin Eyyübi, 4 Temmuz 1187’de Taberiye Gölü yakınında bulunan "Hıttin”de haçlıları çok ağır bir mağlubiyete uğrattı. Selahaddin Eyyubi komutasındaki ordu, Hıttin zaferinden yaklaşık 2,5 ay sonra 20 Eylül 1187’de işgal altındaki Kudüs’ü kuşattı. 2 Ekim 1187’de şehri Eyyubilere teslim etmesiyle Kudüs’teki 88 yıllık haçlı işgali sona erdi.
İslam dünyasının yaşadığı en büyük felaketlerden birisi de haçlı istilaları ile aynı döneme denk düşen Moğol istilası da yine bu bölgede durduruldu. Başlangıçta Moğol imparatoru Cengiz’in Sultan Alâeddin Muhammed Hârizmşah ile siyasi mücadelesi şeklinde kendisini gösteren Moğol istilası; Hârizmşahlar, Anadolu Selçukluları, Abbasîler ve Eyyûbîler gibi İslâm devletlerinin karşı koyma çabalarına rağmen durdurulamamış ve neticede İslâm hilâfetinin merkezi olan Bağdâd’ı işgal ve tahrip ederek, halkını kılıçtan geçirip halifeyi de katlederek yoluna devam etmiş ve bugünkü Gazze önlerine kadar gelmiştir. Moğol ordusunun amacı, Gazze üzerinden........