Hukukun varlığı

Hukuk öğrenimine, yani hukuk fakültesine adımını atıp öğrenciliğe başlayan herkesin, sınıfları ve gördüğü ders adları farklılaşıp değişse de, karşılaştığı, dinlediği klasikleşmiş bazı örnekler vardır. Bu örnekler ve benzerleri hayatın çeşitli evrelerinde, farklı ortamlarda, değişik çevrelerde, arkadaş grupları vb. arasında da anlatılır, anlatılmıştır, anlatılacaktır. Basit, sade, anlatımı ve hafızada tutulması kolaydır. Ayrıca herhangi bir niyeti, isteği, beklentiyi, duygu ve düşünceyi temsil etmede, onu karşıdakine aktarmada, somutlaştırmada da belli bir etkiye sahiptir.

Sözgelimi bu örneklerden en çok başvurulanlarından birisi; hem hukukun varlık bütünlüğünü, önemini ve değerini hem de “devlet” olarak tanımlanan tüzel kişiliği anlatmak için kullanılır. Genellikle her toplumda, farklı zamanlarda, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve Türkçede “çete” olarak adlandırılan örgütlenme tarzı, diğer toplumlarda ve ülkelerde de söz konusu olmuş ve farklı bir adla tanımlanmıştır. Mesela, bir dönem Müslüman Arapların hâkimiyetinde kalmış Sicilya’da bu örgütlenme, Arapçada “gizli”, “saklı” gibi anlamlara gelen “mahfi” kelimesi, Sicilya’da “mafyos”, Amerika’da “mafya” biçimlerine dönüşerek yaygınlaşmıştır. Bugün bütün dünyada, neredeyse genel bir kullanıma dönüşmüştür.

“Çete” veya “mafya” şeklinde ortaya çıkan örgütlenme, belli bir nedenden kaynaklanabileceği gibi, belirgin bir amacı gerçekleştirmek üzere de gerçekleştirilebilir. Bu nedenler haklı, iyi görülebileceği gibi, bütünüyle herhangi bir hak duygusuna ve düşüncesine dayanmayarak, sadece belli bir........

© Milli Gazete