Şu Goebbels ne demiş?
Üniversitede iletişim fakültelerinde, II. Dünya Savaşı, kitle iletişim araçlarının kullanımı açısından önemli bir yere sahiptir. Uluslararası iletişim konusunda II. Dünya Savaşı sürecinde tarafların halklarını ve düşmanlarını manipüle etmek için kullandığı “propaganda yöntemleri” günümüz dünyasında hâlâ kullanılmakta sonuçta.
II. Dünya Savaşı’nda yazılı kitle iletişim araçlarının yanında sesli ve görsel kitle iletişim araçları olan radyo ve filmlerin kullanılması ile tüm kamuoyunun düşüncelerinin ve fikirlerinin yönlendirilmesi sağlanmıştır. Yazılı kitle iletişim araçları, tüm kitleyi etkileme noktasında yetersiz kalıyordu. Vatandaşların sadece okuma yazması olanlara hitap ediyordu. Radyo ve film ise her seviyede ve her yaştaki insanın algılayabileceği içeriklerin üretimine uygundu. Hareketli resimlerden oluşan filmler insan zihnini daha kolay manipüle eden bir araçtır. Fotomontaj bu durumu anlamak için en iyi örnektir. Birbiri ile mekânsal ve zamansal bağlantısı olmayan farklı görüntüleri yan yana getirip tek bir görselde birleştirildiğinde sanki o durum gerçekmiş gibi algıyı toplum zihninde çok rahat oluşturulur. Bu yöntemle siyasi rakipler birbirleri hakkında yalan bilgiyi çok kolay bir şekilde kamuya mal ettiler.
II. Dünya Savaşı denilince muhakkak ilk akla gelenlerden biri Hitler’in “Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı”nı yapmış Goebbels’tir (Dr. Paul Joseph Goebbels). Adolf Hitler’den “Halkın Führeri”ni (önder) Almanların zihninde oluşturan kişi. 1933 yılında Nazilerin Almanya’da iktidara gelmesinin ardından bakan olarak atanan Goebbels, ilk iş olarak Nazi karşıtı yazarlar tarafından........
© Milli Gazete
visit website