Mecelle Heyeti
Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında 15 hukukçu, heyette görev yapmıştır. Bunların isimleri ve görev aldıkları kitaplar şu şekildedir.
FİLİBELİ HALİL EFENDİ, 1,2,5-8.kitaplar
SEYFEDDİN İSMAİL EFENDİ,
ŞİRVANİZADE AHMET HULUSİ EFENDİ, 1-5,9-16.kitaplar
AHMET HİLMİ EFENDİ, (Bütün kitaplar)
BAĞDATLI MUHAMMED EMİN EFENDİ, 1-4.kitaplar
İBN ÂBİDİNZÂDE ÂLAUDDİN EFENDİ, 1-5.kitaplar
GERDANKIRAN ÖMER HULUSİ EFENDİ, 5-8.kitaplar
KARA HALİL EFENDİ, 7-16.kitaplar
İSA RUHİ EFENDİ, Yalnızca 5.kitap
YUNUS VEHBİ EFENDİ, 5-8.kitaplar
ABDÜLLATİF ŞÜKRİ EFENDİ, 6-8.kitaplar
AHMET HÂLİD EFENDİ, 6-16.kitaplar
KARİNABADLI ÖMER HİLMİ EFENDİ,13-16.kitaplar
ABDÜSSETTAR EFENDİ, 14-16.kitaplar.
Mecellenin tedvinindeki üstün gayretlerinden ötürü, Ahmet Cevdet Paşa her ne kadar Mecelle’nin müellifi olarak bilinse de gerçekte Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye Ahmet Cevdet Paşa’nın te’lif eseri olmayıp, onun öncülüğündeki heyetin müşterek faaliyetinin semeresidir.
Bu “kahraman fâkihler” zor zamanda ve kısa sürede (sekiz sene) Mecelle gibi “şaheseri” meydana getirmişler ve isimlerini altın harflerle tarihe yazdırmışlardır.
“Zor zaman” dememizdeki maksadımız; yoğun bir batı hayranlığının hüküm sürdüğü bir dönemde, İslam hukukuna ve onun kanunlaşmasına gösterdikleri özveri ve gayret, gerçekten takdire şâyândır.
Mecelle;........
