Kur’an-ı Kerim’den Dersler, “Bir Milletin Ordusu Bihakkın Şeriata Temessük Ederse Hiçbir Zaman Mağlup Olmaz!”

İslâmiyet’in temel hükümlerinden biri de cihattır. Buna dair pek çok âyet-i kerime ve hadis-i şerif vardır. Peygamber Efendimizin (A.S.M.) cihatla dolu hayatı bu ilâhî hükmün mükemmel bir tefsiridir. Allah-u Teâlâ’nın koymuş olduğu kanunlardan biri de şudur: Bir milletin ordusu bihakkın şeriata temessük ederse [sarılırsa, bağlanırsa] hiçbir zaman mağlup olmaz. İslam tarihi buna şahittir. Şimdi bu konu ile ilgili âyet-i kerimelere meâlen bakalım ve tefsirlerdeki izahlarından ders almaya çalışalım. Âl-i İmran Suresi’nin 127 ve 128. âyet-i kerimelerinde meâlen şöyle buyrulmuştur:

“Allah, kâfirlerden bir kısmını kessin (böylece onların sayısını azaltsın), veya onları perişan etsin, böylece bozulmuş bir halde dönüp gitsinler –ki, bu işte senin yapacağın bir şey yoktur- yahut (Müslüman olsunlar da) onların tevbesini kabul etsin, ya da (ısrar ederlerse) onlara azap etsin (diye Allah Bedir’de size yardım etti). Çünkü onlar zâlimdirler.”

Önceki âyet-i kerimelerde meleklerin yardımı zikredilmiştir. Allah-u Teâlâ, mü’minlere meleklerle yardım etmiştir, ancak nusret meleklerden değil, Allah’tandır. “Hulasatü’l Beyan” tefsirinde bu âyet-i kerimenin izahı sadedinde şöyle denilmektedir:

“Yukarıdan beri zikrolunan âyetlerde nusret ve imdad-ı ilâhi, kulların........

© Milli Gazete