İslâm Devletinin En Mühim Görevi

Kur’an-ı Kerim’den Dersler

Al-i İmran Suresi’nin 7. ayet-i kerimesinin tefsirlerine baktığımızda, İslam devletinin en mühim görevlerinden birinin ehl-i imanın itikadını ve dinin esaslarını muhafaza ve füruatı tatbik ve icra etmek olduğunu görmekteyiz. Evvela bu ayet-i kerimenin mealine bakalım:

“Sana kitabı indiren O’dur. O’nun (Kur’an’ın) bazı ayetleri muhkemdir ki, bunlar kitabın esasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. İşte kalplerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun te’viline yeltenmek için müteşâbih âyetlere yapışıp, onlarla uğraşır dururlar. Hâlbuki onun te’vilini ancak Allah bilir. İlimde yüksek payeye erişenler ise: ‘O’na inandık. Hepsi Rabbimizin tarafındandır’ derler. Bu inceliği ancak akl-ı selim sahipleri düşünüp anlar.”

Muhkem ve müteşâbih, birer terim olup; “muhkem ayet”, manası açık seçik anlaşılan ve tereddüde yol açmayan ayet demektir. “Müteşâbih” ise, muhkemin zıddıdır ve manasının kesinlikle anlaşılması mümkün görülmeyen âyeti ifade eder.

“Hulasât-ül Beyan” tefsirinde bu ayet-i kerime şu şekilde izah edilmektedir:

“Bu ayette kalbinde batıla meyil olanlarla murad; Hz. İsa’nın ulûhiyetini iddia edenler veyahut süver-i Kur’ân’iyenin evvelinde olan hurûf-u mukataayla ümmet-i Muhammediye’nin bekasını istihrac etmek isteyen Yahudiler........

© Milli Gazete