Gizli Celse Zabıtlarına Göre Kurtuluş Savaşı'nda TBMM (3) Eskişehir Düşerken Yapılanlar

Kurtuluş Savaşı'nın her günü, her safhası çillerle, ibretlerle dolu. Uşak, Eskişehir, Bursa düşman tarafından işgal edilmiş. İşte o günlerde TBMM’nin Kayseri’ye nakledilmesi gündemde. Milletvekilleri bunu tartışıyor. 23 Temmuz 1921 tarihli gizli celse görüşmelerinde bu konuda hararetli tartışmalar oluyor. (c. 2, s. 98) Erzurum Milletvekili Mustafa Durak Bey şöyle demekteydi: “Büyük Millet Meclisi'nin, böyle bir zamanda Ankara’dan çekilmesi hem ahaliye ve hem de orduya pek büyük tesir edecektir, buradan kalkması hem ahaliye hem orduya pek büyük tesir yapar. Meclisin, geri alındığını, geri çekildiğini ordu duyarsa kuvve-i mâneviyesi kırılır. Korkarım orduda panik olur. Bendeniz burada içtihadımı söylüyorum.”

O buhranlı günlerdeki mühim konulardan biri de Eskişehir’in sukutunda, yani düşmesinde yapılan ihmallerdi. Buna ihmal mi yoksa ihanet mi demek lazımdı. Düşmanın Eskişehir üzerine yürüdüğü esnada şehirdeki trenlere en lüzumlu malzemeleri ve halkın bir kısmını yükleyip getirmek mümkündü. Bu yapılmadı. Onun yerine iki vagon dolusu Rum fahişesi getirildi. Gizli Meclis zabıtlarından bu konu ile ilgili görüşmelerin bir bölümüne bakalım:

8 Aralık 1921 tarihli Gizli Celse oturumunda Erzurum Mebusu Mehmet Salih Bey'in, Eskişehir’in tahliyesi esnasında yapılan ihmalleri sorduğu Tekriri okunmuş ve bu takrir........

© Milli Gazete