Zikir (Sözlerin en şereflisi)

Kul Allah’ı dünyada anarsa, Allah kulunu dünya ve ahirette anar. Zikir, anma, hatırlama, sena veya dua etmede kullanılan sözler, Allah’ın yüceliğini dile getirme, insana sevap kazandıran her şey anlamında bir sözdür. Sözlerin en şereflisidir. Kur’an-ı Kerim’de iki yüze yakın yerde geçer.

Zikir, ruh ile beden arasında mutabakat sağlar. İnsanın gönlüne huzur verir. Allah’a bağlılığı kuvvetlendirir. Kulun Allah ile irtibatını gerçekleştirir. Zira kul Allah’ı zikrederse Allah da o kulunu zikreder. Yüce Allah’ın beyanı böyledir. Bu beyanın sübutu: ‘Öyle ise siz Beni anın ki Ben de sizi anayım.’ (2/152) ayet-i kerimesidir. ‘Siz beni ibadetle ve itaatle zikredin ki Ben de sizi rahmetimle zikredeyim, siz Beni dua ile zikredin Ben de sizin duanıza icabet edeyim. Benim verdiğim nimetleri hamd ve sena ile zikredin, Ben de size nimetlerimi artırayım. Siz Beni dünyada zikredin, Ben de sizi ahirette zikredeyim. Beni varlık ve refah içinde olduğunuzda (zekât, sadaka, hayır hasenat) zikredin ki Ben de sizi bela ve musibet veya sıkıntılı olduğunuz zamanda zikredeyim.’ (Az sadaka çok belayı defeder. Hadis-i şerif)

Siz Beni benim yolumda cihat ederek zikredin ki Ben de sizi hidayetimle zikredeyim. Siz Beni sıdk ve ihlas ile zikredin ki Ben de sizi sıkıntılardan kurtarmak, bilgi ve liyakatinizi artırmakla zikredeyim. Siz Beni Rabbiniz olarak kulluğunuzla zikredin ki Ben de sizi sevdiğim kullarımdan kabul edip, sonunda bağışlamakla zikredeyim. (Er Razi-Mefatihül-Gayb)

Bu bağlamda; “Allah’ı anmak olan namaz elbette en büyük ibadettir.” (Ankebut-45) “Namaz dinin direğidir, gözün nurudur. Allah’a doğru yöneliştir, müminin miracıdır.” (Hadis-i şerif)

Namazı miracı olan kul, iftidah (başlama) tekbiri ile dünya ve içindekileri elinin tersi ile arkaya atar. Kalbinden kesret (Allah’tan başka her........

© Milli Gazete