İliç altın madeni şirketi Anagold’dan açıklama geldi!

Erzincan/İliç’te meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği, büyük bir çevre felaketinin oluştuğu altın madeni faciasıyla ilgili yazım üzerine, Anagold Madencilik Şirketi’nden bir açıklama geldi.

‘Cevap hakkı’ prensibine saygı göstererek, kamuoyunu da bilgilendirme anlamında bu açıklamaya yer vermek istiyorum. Buyursunlar;

* “Sayın Adnan Öksüz, Millî Gazete’de 28.06.2024 tarih ve “İliç altın madeni yeniden faaliyete geçecek; bir şartla!” başlıklı yazınızda yer alan ve gerçeği yansıtmayan iddialar üzerine, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki hususları bilgilerinize sunarız.”

* “13 Şubat 2024’te yaşanan olay sonrası Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Sabırlı Deresi’nde bulunan menfez kapatılarak Karasu Nehri’ne su çıkışı engellenmiştir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yönlendirmesi doğrultusunda Sabırlı Deresi üzerine 1 adet geçirimsiz, 1 adet geçirimli olmak üzere toplam 2 adet baraj seddesi inşa edilmiştir.”

* “Seddelerin önünde biriken sular, vidanjör ve pompalar aracılığıyla Atık Depolama Tesisine gönderilmektedir. DSİ gözetiminde, muhtemel taşkın riskini engellemek için Sabırlı Deresi’nin heyelan malzemesine temas etmeden Kuruçeşme Havzası’na ve diğer yönlere yönlendirilmesi için su alma yapıları ve HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) boru montajı tamamlanmıştır.”

İKİ BAKANLIK HANGİ ÇALIŞMALARI YAPTI?

Anagold açıklamasında 2 farklı bakanlığın facia yaşandığı bölgede yaptığı faaliyetler konu edildi. Açıklamaya göre şu çalışmalar gerçekleştirilmiş;

* “Olay anından itibaren T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile şirketimiz tarafından çevresel izleme programları kapsamında hava, su ve toprak kalitesi takip edilmektedir. Bakanlığa ait mobil çevre laboratuvarı ve mobil hava kalitesi izleme istasyonu, maden sahasına getirilerek örnekleme ve analiz programı başlatılmıştır. Olay anından bu zamana kadar; bakanlık tarafından, 22 farklı noktadan 680 su numunesi, 11 farklı noktadan 17 heyelan numunesi ve 4 farklı noktadan 4 referans numunesi alınmıştır.”

* “Bu numuneler, Bakanlık Çevre Referans Laboratuvarı, akredite Çınar Çevre Laboratuvarı ve Segal Çevre Laboratuvarı tarafından analiz edilmiştir.”

* “Şirketimiz tarafından, 93 farklı noktadan 1.818 su numunesi ve 300 farklı noktadan 291 heyelan numunesi........

© Milli Gazete