Çocuğu Okulda Tutmak Yetmiyor! |
Çocuklarımızı okula göndermekle onu eğitmiş oluyor muyuz?
Çocuklarımızı okul sırasına oturtmakla geleceğini garanti altına almıyoruz. Karnesindeki yıldızlı beşlerle ya da yüzlüklerle hayata hazırlamıyoruz. Asıl mesele, çocuğun okulda kaç aldığı ya da sınavlarda kaçıncı olduğu değil o yıllardan ne öğrendiğidir.
Bugün çocuklarımızı yalnızca okulda değil, aynı zamanda telefon ekranlarında, sosyal medya platformlarında, çevrim içi oyunlarda, dizilerde, animelerde, müzik kültürlerinde ve dijital dünyanın sürekli akan içerikleri arasında büyütüyoruz.
Çocuğumuzun elinden telefonu alıp yerine ders kitabı koymak da artık tek başına çözüm değil. Çünkü dünya değişti.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2024 verilerine göre 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 91,3'ü internet kullanıyor. Çocukların yüzde 66,1'i sosyal medya kullanıcısı; yüzde 76,1'i cep telefonu veya akıllı telefon kullanıyor. Sosyal medya kullanan 11-15 yaş grubundaki çocuklarda oran yüzde 79'a kadar çıkıyor.
Dünya Sağlık Örgütü de alarm veriyor.
WHO Avrupa'nın 44 ülke ve bölgede yaklaşık 280 bin gençle yaptığı araştırmada, ergenlerde sorunlu sosyal medya kullanımının 2018'de yüzde 7 iken 2022'de yüzde 11'e yükseldiği; yüzde 12'sinin sorunlu oyun oynama riski taşıdığı belirlendi.
Demek ki mesele sadece "çocuk telefona bakmasın" meselesi değil. Mesele, çocuğa dijital dünyada........