İslâm dininin çok önemli özelliklerinden biri de hiç şüphe yok ki, “fıkıh”tır. Allahü Teâlâya ve yüce Dinine doğru bir şekilde iman eden insan, bu iman ve inancının gereğini yapmakla mükelleftir. Bu da; inandığı ve teslim olduğu Rabbinin bütün emirlerini yerine getirmek ve bütün yasaklarından da uzak durmaktır. İslamî emirler de yasaklar da hem çok, hem de çok teferruatlıdır. Bundan dolayı İslam âlimleri; bizzat anlatarak ve ciltler dolusu kitaplar yazarak müslümanları bu konuda aydınlatmaya ve bilgilendirmeye çalışmışlardır. Bu ilmin ismi ‘fıkıh’tır. ‘Fıkıh’ alanında âlim olan kişiye de ‘fakîh’ denir.
Lügatte anlamak, kavramak ve bilmek manasına gelen ‘fıkıh’ terimi; kişinin hak ve sorumluluklarını bilmesi, şeklinde tarif edilmiştir. ‘Fıkıh,’ aynı zamanda İslam hukukunun da adıdır. ‘İtikad’, ‘ahlak’ ve ‘tasavvuf’ dışındaki İslamî bilgiler fıkıh ilminin alanına girer. Müslümanın hayata bakış açısını, yaşam tarzını ve günlük programını hem belirleyen hem de düzenleyen ilim ‘fıkıh’tır. Fıkıh her zaman ve mekânda İslamı canlı ve yaşanabilir kılma bilgi ve melekesidir.
Bu bilgileri öğrenmeden din yaşanmaz. Çünkü nelerin haram ve yasak olduğunu bilmeyen kişi, onlardan nasıl uzak duracak? Mesela faizi ve çeşitlerini bilmeyen bir kimse, kolaylıkla faize girebilir. Nelerin emredildiğinden bihaber olan bir........