İslâm dininin çok önemli özelliklerinden biri de hiç şüphe yok ki, “iktisad”dır.Yüce dinimiz İslam’a göre “İktisad,” bilinen anlamının yanında güzel bir ahlakî davranış biçimi ve ideal bir yaşam tarzıdır. “İktisad”: Sağlığı, zamanı, parayı, malı ve kısaca sahip olunan bütün imkânları; doğru kullanmak, bir kısmını biriktirmek ve biriktirilen kısmı yatırıma dönüştürerek çoğaltmaktır.
“Herşeyin başı sağlıktır,” diyerek hasta olmamaya çalışan; “vakit nakittir,” anlayışıyla zamanını iyi değerlendiren; “sakla samanı gelir zamanı,” deyip kazancının hepsini harcamayarak bir kısmını biriktiren; “mal canın yongasıdır,” diyerek eşyasını dikkatli kullanan, özetle sahip olduğu imkân ve kaynakları hebâ etmeyen akıllı ve bilinçli insanlara; “muktasid,” yani iktisadlı ve tutumlu kişi, denir.
“Muktasid” insanların, her zaman kenarda bir miktar paraları olur. “Muktasid” kişiler, zor günlerde kendi yağı ile kavrulmayı başarır ve başkalarına muhtaç olmazlar. “Muktasid” insanlar, israf etmezler ancak cimri de değildirler. Çünkü onlar; hayatî, zorunlu ve önemli olan ihtiyaçlar için para ve potansiyellerini harcamaktan asla çekinmezler. Sıkıntılı zamanlarda ihtiyaçlarını kendi potansiyelleri ile karşılayan “muktasid” insanlar, manevî ve psikolojik olarak eşsiz bir haz ve doyum elde eder.
“Muktasid” olmak, bir şeref ve haysiyet kaynağıdır. “İktisat eden, fakirlik........© Milat