menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

​Duâ etmenin usûl ve âdabı

30 4
17.12.2023

Duânın kabul olabilmesi için, riayet edilmesi gereken birçok usûl ve edeb vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

1) Duâya Eûzü Besmele çekerek, Allahü Teâlâ’ya hamd ederek ve sevgili Peygamberimize salât ve selam getirerek başlamak. Mümkünse duâdan önce abdest alıp iki rekât namaz kılmalı ve duâ esnasında kıbleye yönelmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Biriniz duâ ettiği zaman, Allah’a hamd ve övgü ile başlasın, sonra Peygambere salât etsin, sonra dilediği duâyı yapsın!” (Tirmizi)

2) Duâ yapmadan önce, işlenen günahlardan dolayı Allahü Teâlâ’ya tevbe ve istiğfar etmek. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Allah yolunda seferler yapmış, üstü başı tozlanmış bir adam, ellerini semaya kaldırarak; ‘ya Rabbi, ya Rabbi’ diye yalvarır. Hâlbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böyle birisinin duâsı nasıl kabul olur?” (Müslim)Dolayısıyla duâya başlamadan önce; bir daha günah işlememeye söz vermeli ve işlenen günahların affı için Allahü Teâlâ’yayalvarıp yakarmalıdır.

3) Duâ esnasında elleri semaya açmak ve sonunda yüze sürmek. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Allah’tan bir şey istediğiniz zaman avuçlarınızın içi ile isteyin, ellerinizin tersi ile istemeyin ve (sonunda) ellerinizi yüzünüze sürün!” (Hakim)

4) Esmâ-i hüsnâ ile duâ etmek. Âyet-i........

© Milat


Get it on Google Play