Meslek Lisesi Öğrencileri Dünyaya Açılıyor
Meslek liseleri yalnızca gençlere bir meslek öğretmiyor, aynı zamanda onlara bir hayat vizyonu kazandırıyor. Son günlerde bunun en canlı örneklerinden birine Zeytinburnu İDMİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin katıldığı Avrupa’nın en büyük moda fuarı IFCO’da tanıklık ettik.
Daha 15-16 yaşındaki gençler, ellerinde iğne iplik, kalıp kâğıdı ve deriden doğan tasarımlarıyla dünya devlerinin arasında yer aldılar. Bu tablo, sadece birkaç öğrencinin başarısı değil, aslında Türkiye’nin geleceğine dair umut verici bir fotoğraftı.
Okul müdürü Zübeyde Adım Hanım ile yaptığım söyleşide şunu açıkça hissettim: Burada yalnızca ders anlatılmıyor, gençlerin hayatına yön veriliyor. Zübeyde hanımın sık sık dile getirdiği bir düstur var: “Sen değilsen kim, şimdi değilse ne zaman.”
Bu söz, aslında okulun ruhunu özetliyor. Öğrenciler daha 15-16 yaşında iken, büyük markaların stantlarında kendi ürünlerini sergileme cesaretini bu anlayışla buluyor. Öğretmenlerin ve müdürün rehberliği, gençlere yalnızca teknik beceri değil, aynı zamanda hayata karşı bir duruş kazandırıyor.
Dericiliğin Kalbinden Moda Dünyasına
Zeytinburnu’nun kadim dericilik geleneği, bu gençler sayesinde bambaşka bir boyut kazanıyor. Saraciye adı verilen çanta, kemer, cüzdan ve küçük deri aksesuarların üretimi, geçmişi yüzyıllara dayanan bir zanaat. Bugün bu zanaat, lise sıralarında yeniden filizleniyor.
Öğrenciler, yalnızca hazır ürünleri vitrine koymakla yetinmiyor. Fuarda canlı olarak cüzdan dikiyor, kemer işliyor, hatta deri üzerine ebru sanatı uygulayarak geleneksel ile moderni harmanlıyorlar. Bu yaratıcı yaklaşım, yalnızca ziyaretçilerin ilgisini çekmedi, aynı zamanda sektördeki profesyonellere de yeni ufuklar açtı.
Bakanlık Desteği ve Sektörel İlgi
Söyleşinin dikkat çeken noktalarından biri de öğrencilerin fuara katılım süreciydi. “Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın teveccühüyle, öğrencilerimiz için IFCO’da yer alma imkânı........© Milat





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin