Η διατλαντική προοπτική της ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική Ομογένεια, σημειώνει η κ. Νιόβη Χριστοπούλου

Της ΝΙΟΒΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Στις 9 Ιουνίου, οι πολίτες της Ευρώπης, οι πολίτες της Ελλάδας – και για πρώτη φορά οι Έλληνες της Ομογένειας – καλούνται να επιλέξουν τα κόμματα, τους ευρωβουλευτές και τις ηγεσίες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας, αλλά – σε μεγάλο βαθμό – και για την ποιότητα της ανάπτυξης και τη δημοκρατία σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Η Ευρώπη, μετά από μια μεγάλη περίοδο ειρήνης έχει να αντιμετωπίσει τις αναθεωρητικές βλέψεις της Ρωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διαπράττουν τεράστιο λάθος, όσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος αυτός δεν αφορά και την πατρίδα μας. Οι δυνάμεις που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα, είναι εδώ και η ανάγκη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Τουρκία το 2050 θα έχει 100 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει ήδη το δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ, ανήκει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και διαθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

Μια Ευρώπη όπου οι προϋποθέσεις της ενταξιακής πορείας των γειτονικών χωρών δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο για αυθαιρεσίες και εθνικιστικές εξάρσεις στην περιοχή.

Στα επόμενα χρόνια, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα – αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, την κοινή δανειοληπτική της ικανότητα, για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών.

Επιπλέον, η παρούσα γεωπολιτική και μακροοικονομική αστάθεια καθιστούν αναγκαία την διατλαντική γνώση και προσέγγιση σημαντικών θεμάτων όπως η εθνική ασφάλεια και άμυνα, η ανάπτυξη και η τεχνολογία έτσι ώστε η Ελλάδα να ενισχυθεί όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και σε επίπεδο διατλαντικής συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει, επίσης, καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια κάθε πτυχή της ζωής μας: από την........

© Mignatiou