Nasıl Bir Dünya? Nasıl Bir Türkiye? (200) | Yeni ABD Güvenlik Stratejisi’ni anlamak |
İPM-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi ve Medyascope işbirliğiyle hazırlanan “Nasıl bir Dünya? Nasıl bir Türkiye?” programının bu bölümünde ABD’nin yeni Güvenlik Strateji Belgesi konuşuluyor. Alper Kaliber ve Özgür Ünlühisarcıklı, Cenk Narin’in sorularıyla yanıtlıyor.
İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli uzmanı Prof. Dr. Alper Kaliber, ABD’nin yeni Güvenlik Strateji Belgesi’nin hem önemli hem de önemsiz olduğunu söyledi, “ABD yönetiminin nasıl bir dünya angajmanı istediği konusunda önemli ipuçları veriyor ama çok somut politikalara değinilmiyor” dedi.
Kaliber, belgenin transaksiyonel bir dış politika yaklaşımını öne çıkardığını vurguladı, “Kurallara ve çok taraflılığa dayalı diplomasiden çok kısa vadeli çıkarların öne çıktığı, normatif değerlerin geride bırakıldığı bir tasavvur var” diye konuştu.
Kaliber’e göre ABD, liberal düzenin çöktüğünü kabul ediyor:
“Avrupa Birliği’ni bir siyasi müttefik olarak değil, hatta temsil ettiği liberal değerlerin tehlike olarak........