Milyarderlere kafa tutan adam: Upton Sinclair

MİLYARDERLERE KAFA TUTAN ADAM: UPTON SINCLAIRE

…Yirmi yaşından beri sadece insan refahı için yazıyorum. Neredeyse tüm yazılarım sınıf savaşının bir parçası…

Upton Sinclair (1878-1968) hakkında: “Sosyalizm, ifade özgürlüğü, işçi hakları için mücadele eden ve farklı türde yüze yakın eseri bulunan Amerikalı yazar” diyor genel ağ ansiklopedisi… Aslında onunla ilgili söylenecek çok daha fazla şey var…

Sinclair, yazmaya başladığı ilk dönemlerde yeterince ilgi görememişti. Kendi erken dönem mücadelesini anlattığı The Journal of Arthur Stirling’i de bu sebeple yazdı. (1903) Onun kamuoyunda tanınmasını sağlayan; çalıştığı dergi tarafından gönderildiği gizli bir görevdi. Yedi hafta boyunca Chicago’daki et paketleme tesislerinde gözlem yaptı.

Chicago hayvan pazarındaki kötü koşulları, imalatçıların Litvanyalı göçmenlere (beyaz köle) uyguladığı insanlık dışı muameleleri ifşa etti. (Selby Times, 01 Haziran 1906:2).

ABD et endüstrisindeki aksaklıkları ortaya çıkararak kamuoyunu bilinçlendirdi. Et tesislerinde hijyenik koşullar göz ardı edildiği gibi sığır eti üretiminde domuz ürünleri kullanılıyordu. Doğmamış buzağılar ayrıştırılıp donduruluyor; kokusu giderilerek konserve şeklinde piyasaya sürülüyordu. Sinclair, ayrışmış protein zehirlenmesinden (ptomaine poisoning) kaynaklı ölüm vakalarına ilişkin de önemli bulgulara erişmişti.

Appeal to Reason dergisi tarafından önce tefrika halinde ve ardından kitap olarak yayınlanan The Jungle adlı romanı (1906)* henüz 27 yaşında olan Sinclair’in hayatını tümüyle değiştirdi. (Truth, 29 Mart 1906:50). Roman, “Kalpsiz Sermaye”ye vurulmuş en büyük darbe, en cüretkar eser olarak görüldü. O artık dünyanın konuştuğu önemli bir isimdi. Daha düne kadar adı duyulmamış bu genç; Golyat’a karşı koymak için ortaya çıkan bir Davut’tu. (Daily Mirror, 14 Haziran 1906:2).

Sinclair kitapta Chicago’da maruz kaldığı deneyimleri, göçmen bir aile üzerinden kurgulayarak işledi. Ortaya çıkardığı gerçekler, ilk başlarda çamur atmaya yönelik suçlamalar olarak ele alındı. (Mirror, 20 Temmuz 1906:2). Ancak başkan Roosevelt The Jungle’ı okuduktan sonra oldukça etkilendi; olağandışı bir yol izleyerek halkın dikkatini tekrar Chicago hayvan pazarlarına çekti. Tutumunu sert bulduğu Sinclair’e de bir mektup gönderdi. (Dundee Courier, 02 Haziran 1906:5).

…Chicago hayal bile edilemeyecek bir cehennemdir. Belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri, belediye meclisi........

© Medyafaresi