Bugünkü ekonomik durumumuzu ve yaşadığımız sıkıntıları, güncel ekonomik verilerle; döviz kuru, faiz oranları, enflasyon oranları ve büyüme rakamları gibi göstergelerle izaha kalkıştığımız zaman, iyi kötü bir resim ortaya koyabilmekteyiz.
Ancak bugün Türkiye ekonomisinin neden yaşadığımız sıkıntılarla boğuştuğunu doğru biçimde ortaya koyabilmek, büyük resmi görebilmek için sanırım oldukça gerilere gitmeye, uzun vadeli ekonomi tarihimize bakmaya mutlaka ihtiyacımız var.
Sanayi Devrimi süreci başlamadan önce, Osmanlı topraklarında ve özellikle Anadolu’da, ağırlıklı olarak kırsalda yaşayan ve tarımla iştigal eden bir nüfus yapısı ve ekonomik yapı hakimdi. Kentlerde ise ekonomik görünüm, loncalar şeklinde örgütlenen esnafın küçük işletmeler olarak yaptıkları üretime dayanıyordu. Bu sırada ülkemiz dışında, özellikle pamuklu dokuma şeklinde üretilen ve oldukça kaliteli olan Hint kumaşları ki; bulunmaz Hint kumaşı deyiminin de ortaya çıkmasını sağlamıştır, başta Osmanlı toprakları ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyanın pek çok noktasına satılmaktadır.
Birinci Sanayi Devrimi’nin başlarında İngiliz işletmecileri, geliştirilen makineler eliyle pamuklu Hint kumaşlarının taklitlerini, seri üretim sayesinde son derece ucuz ve çok miktarda üretmeye başlamışlardır. Bununla birlikte yerli tekstil üretiminin korunması için, söz konusu malların ithal edilmesini de........