3 Mart Devrim Yasaları

Cumhuriyetimizin kuruluşunda çok önemli günler, olaylar vardı.

Bunlardan bazıları çağdaş, demokratik ve laik bir cumhuriyet için önemli kırılma noktalarıdır. Hepimizin bildiği gibi 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi açılmış ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesiyle Kurtuluş Savaşımız bu meclis tarafından yürütülmüştü.

1 Kasım 1922’de ise saltanat kaldırılarak Osmanlı ailesinin egemenliğine son verilmiş ve 29 Ekim 1923’te de Cumhuriyet ilan edilerek çağdaş ve aydınlık bir gelecek oluşturmanın temelleri atılmıştı.

Ancak kurulan bu yeni devlet hâlâ laik ve demokratik değildi. İşte bu amaçla 3 Mart 1924’te TBMM’de İnkılap Kanunları (Devrim Yasaları) olarak bilinen bir dizi kanun kabul edildi. Bu kanunlar genç Cumhuriyet için son derece önemli ve kuruluş felsefesini oluşturan kanunlardı.

3 Mart 1924 deyince ilk olarak akıllara Halifeliğin kaldırılması gelir. Doğru, ancak aynı gün kabul edilen diğer yasalar da en az hilafetin kaldırılması kadar önemli yasalardır.

O zaman gelin bugünkü zaman yolculuğumuzu 100 yıl geriye giderek TBMM’ye yapalım. Savaştan yeni çıkmış yorgun ve yoksul bir ülke. Cumhuriyet ilan edilse de eski rejimin kurum ve kuruluşlarından bazıları devlet ve toplum yaşamına hakim durumda…

Tarih 1 Mart 1924, yer TBMM, kürsüde Mustafa Kemal Atatürk, bakın neler diyor:

“Millet, cumhuriyetin bugün de ileride de kesinlikle ve sonuna kadar her türlü saldırılardan korunmasını istemektedir.

Memleketin genel hayatında orduyu siyasetten ayırmak ilkesi, Cumhuriyetin daima göz önünde tuttuğu bir esas noktadır. Şimdiye kadar izlenen bu yolda, Cumhuriyet orduları vatanın gücü ve güvenilir kurtarıcısı olarak saygılı ve güçlü bir mevkide kalmıştır.

Bağlı olmakla mutluluk duyduğumuz İslam dinini de yüzyıllardan beri olageldiği üzere bir siyaset aracı olmak durumundan çıkarıp yüceltmenin gerekli olduğu gerçeğini görüyoruz. Mukaddes ve kutsal olan inanç ve vicdan duygularımızı, her türlü menfaatler ve ihtiraslara sahne olan siyasetten ve........

© Medya Günlüğü