Tarımda reform şart
“Kavun, karpuz, domates tarlada bedava, rafta ateş pahası.” “Tarımsal ürünlerde çok kötü bir yıl yaşanıyor. Çiftçi ektiği hiçbir üründen para kazanamıyor. Domates, biber, patlıcan, kavun, buğday, arpa, aklınıza hangi ürün geliyorsa hiçbiri para etmiyor. Çiftçinin ürününü alan yok, alanlar da çok düşük fiyat veriyor.” “Birkaç yıl öncesine kadar tarla üretiminin yaygınlaşması ile yazları enflasyon düşerdi. Şimdilerde yaz döneminde fiyatların düşmesi bir yana daha da yükseliyor. Üretici ‘ürünümü satamıyorum, zarar edemiyorum’ derken, tüketici ‘çok pahalı alamıyorum’ diye şikayet ediyor.” “Tarım cennetinde cehennem yaşanıyor…”
Tarımda yaşananlar ülke gündeminin ön sıralarında. Konu siyasilerin gündeminde. Medyanın gündeminde. Yukarıda yazılanları gazetelerde okuyoruz, TV’lerde izliyoruz. Çiftçiler meydanlarda Ankara’ya sesleniyorlar. Çiftçiler yürüyorlar seslerini Ankara duysun, sorunlarına el atsın istiyorlar. Traktörler yollarda, “Görün perişan halimizi” diyorlar.
Çiftçilerin çağrılarına CHP Genel Başkanı Özgür Özel kulak veriyor. Özel, 29 Ağustos’ta çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için Manisa’nın Turgutlu ilçesinde “Büyük Çiftçi Mitingi” düzenledi. Özel daha önce de emeklilerin sorunları için Ankara’da, eğitimcilerin sorunlarını dile getirmek için İstanbul’da, çay üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için Rize’de Çay Mitingi, hububat fiyatlarının düşük açıklanmasına tepki göstermek için Tekirdağ-Hayrabolu’da Buğday Mitingi, Ordu’da Fındık Mitingi ve Gaziantep’te Fıstık Mitingi düzenleyerek üreticilerin sorunlarını gündeme getirdi. Bu doğrultudaki mitinglerin devam edeceği anlaşılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı da son günlerde dikkat çekici iki karar yayınladı. İşlenmeyen tarım arazilerini ekonomiye kazandırma amacıyla bir yönetmelik yayınladı. Üst üste iki yıl boyunca herhangi bir tarımsal faaliyet yapılmayan araziler, Bakanlık tarafından kiraya verilerek yeniden üretime kazandırılacak. Karar, tarım arazilerinin verimli kullanımlarını sağlamayı ve tarımsal üretimi artırarak gıda arz güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bakanlığın ayrıca, “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ve Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararı” Resmi Gazete’de yayınlandı.
Derinleşen ekonomik kriz, enflasyon tarım sektörünü de vurdu. Sorunlar diz boyu. Tarım ürünlerinin yetişme süresi boyunca üreticinin masrafını artırıyor. Hasat zamanı geldiğinde çiftçi, kâr getirmeyen ürünlerini tarlada bırakıyor. Ürünlerin satılamaması ise sonraki dönem kullanacağı sermayeyi üreticinin elinden alıyor. Tüketici ise çarşı, pazardaki ürünlerin pahalılığından şikayetçi… Üreticiyi de, tüketiciyi de daha zor günler bekliyor.
Öğrenci olduğumuz yıllarda, coğrafya öğretmenlerimiz Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu, tarımsal ürünlerde dünyada ön sıralarda olduğunu anlatırlardı. Köylünün efendimiz olduğu dillerden düşmezdi. Gurur duyardık bu tablodan. Kendi kendimize yeterli olmaktan, dünyaya tarımsal ürünlerimizi pazarlamaktan ve efendimiz köylülerimizden.
Atatürk’ün traktör kullanırken Ankara Gazi Orman Çiftliği’nde 1929’da çekilmiş ünlü fotoğrafı Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunun........
© Medya Günlüğü
visit website