We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

132 млн. за 5 г: Кое се освети и кое остава скрито във връзките на фармабизнеса с лекарите

3 2 36
11.10.2020

Фармацевтичната индустрия е финансирала български лекари и здравни организации с над 30 млн. лева през 2019 година за участието им в конгреси и като хонорари за лекции и консултантски услуги. Общо за петте години откакто оповестяват финансовите си връзки с медицинското съсловие, фармацевтичните компании са дали 131.7 млн. лева. Това показват данните на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), която обединява 24 от най-големите световни фармакомпании и всяка година е част от общоевропейското оповестяване на връзките между индустрията и лекарите.

Финансирането, което оповестяват, включва спонсорство за участие в конгреси и други образователни събития, за които фармацевтичните компании поемат път, настаняване и регистрационни такси. Също така хонорари за лекции и презентнации по време на събития, консултантски услуги и др. Финансиране получават и медицински дружества, болници и други здравни организации – отново за различни събития, проучвания, прегледи и други дейности.

Като цяло в последните години се наблюдава по-слабо нарастване на разходите на фармацевтичните компании за взаимодействие с лекарите. Общо за петте години те се увеличават от 21 млн. лв. през 2016 до 30.3 млн. лв. през 2020 г. В последната година има спад в дела на лекарите, които са дали съгласие взаимоотношенията им с индустрията да бъдат оповестени. Обявяването на това с какви суми е подпомогнат или е взел за труда си даден лекар става само с неговото изрично съгласие. За всички, които не са го дали, фармацевтичните компании публикуват само обобщени данни. Предишни години над 60% от финансираните лекари даваха съгласие, а 40% не. Тази година 51% от медиците са се съгласили взаимоотношенията им с индустрията през 2019 да станат публични, което е съществено отстъпление от прозрачността на данните. Според ARPharM това се дължи на ограничените контакти на компаниите с медицинските специалисти заради пандемията от Covid-19 и това е затруднило предоставянето на изрично писмено съгласие.

Запазва се обаче тенденцията фармаиндустрията да е по-щедра към лекарите, които отказват връзките им с нея да са публични: 8 млн. лева са отишли при половината лекари, които са дали съгласие, а 10.9 млн. лева – в останалата половина, които отказват прозрачност. През миналата година, когато внушителните 65% от лекарите бяха дали съгласие за прозрачност, у тях се оказа, че са отишли малко над половината средства на фармаиндустрията – 9 млн. лева, а останалите 8 млн. лева са били насочени към малцинството от 35% от лекарите. Това показва, че останалите в анонимност лекари са с по-високи хонорари или са били спонсорирани с по-големи суми.

На показ са изложени основно редови лекари, финансирани със скромни суми от по няколкостотин лева за регистрационни такси и настаняване. По-рядко спонсорството за участие в събития може да достигне 5000-8000 лв. и то за ограничен кръг специалисти. Някои от известните лекари в различни области също оповестяват прозрачно взаимоотношенията си с компаниите. Освен спонсорство за участие в събития, те често получават и хонорари за лекции, презентации и консултантстка дейност, които варират от 1000 до над 10 000 лева. Често известните специалисти получават хонорари от по няколко компании и годишното финансиране от тях може да достигне 10 000-20 000 лева и повече. Много водещи специалисти и лидери на мнение обаче предпочитат да останат в сянката на анонимността, като това е особено забележимо в отделни........

© Mediapool


Get it on Google Play