We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

България след 11 юли: това са възможните сценарии

1 0 0
01.07.2021

В настоящата предизборна ситуация има една коренна разлика от положението преди 4 април. Тогава големият въпрос беше дали ГЕРБ заедно със своите помагачи (и патерици) от ДПС и "Патриотите" ще имат мнозинство и шанс да управляват. Такава вероятност сега няма - подобно мнозинство вече изглежда математически невъзможно, дори и временно скрилите лидерите си "Патриоти" да успеят да се доберат до новото НС.

Вариантите за следващото управление зависят от това дали партиите на промяната - ИТН, ДБ и ИСМВ - ще имат самостоятелно парламентарно мнозинство. След 4 април те имаха 92-ма депутати, а сега са във възходящ тренд, което означава, че преминаването на границата от 121 не е нещо непостижимо.

Вариант 1: самостоятелно мнозинство на промяната

Ако трите "протестни" партии имат заедно над 121 места, те най-вероятно ще съставят самостоятелно управление на коалиционен принцип. Дали и как техни лидери ще участват в правителството - това е технологичен въпрос, който ще се обсъжда след изборите. Възможен е например и по-експертен вариант на правителство, при който кабинетът използва структурата на служебния, като подменя част от състава му. Много вероятно е икономическият екип на сегашното управление да бъде запазен.

Важни съдържателни нюанси в управлението ще зависят от съотношението на силите между "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ). ИТН ще опитват да налагат своя дневен ред, който ще е свързан с промяна на избирателната система и други реформи от референдума на Слави. Освен това ИТН ще действа в тесен синхрон с президента Румен Радев.

Силно присъствие на ДБ в парламента след 11 юли ще означава на свой ред изразен акцент върху промени в прокуратурата и специализираното правосъдие, ограничено влияние на Радев върху изпълнителната власт и запазване на пропорционалността в избирателната система.

Това са важни нюанси и различия, заради които партиите на промяната ще трябва да намерят работещ модел........

© Mediapool


Get it on Google Play