We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Срив на ГЕРБ на 11 юли. Звучи съвсем логично.

6 0 0
24.06.2021

България се намира в безпрецедентна ситуация, а партийната ѝ система е в процес на сериозна трансформация. Вече имаме значителни размествания сред политическите сили и тези процеси сигурно ще се засилят след изборите през юли. Новото е следното:

На този фон електоралният срив на ГЕРБ за сметка на партиите на промяната би бил една логична и предизвестена "изненада" на изборите на 11 юли.

Четири конкретни причини

Конкретна причина за едно такова развитие може да се окаже на първо място отливът от ГЕРБ на т.нар. "конформистки вот". Значим процент от хората просто обичат да гласуват за този, който ще победи. Борисов и партията му вероятно няма да са победителите, но още по-важното е, че те вече и не изглеждат като победители. Лидерът е в горчиво-оправдателен режим, изпъстрен със заядливи бележки към опонентите. Останалите говорители на ГЕРБ изглеждат като дружина по ограничаване на щетите и изпомпване на водата в кораб със сериозна пробойна. Това не е излъчване, което ще привлече любителите на победата.

Втора причина за отлив на гласове от бившите управляващи може да се окаже комбинацията между машинното гласуване и опитите на Бойко Рашков да ограничи схемите за купен и контролиран вот. Спекулативно е да се дават стойности на тези нелицеприятни феномени, но за съжаление те съществуват. Ако размерът им стане ясен и ако той е значителен, това би хвърлило сериозна сянка върху........

© Mediapool


Get it on Google Play