We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кога и как ще дойдат първите ваксини срещу Covid-19 у нас?

4 0 27
01.12.2020

Първите доставки на ваксини срещу Covid-19 в Европа вече започнаха, още преди да има официално одобрение нито в САЩ, нито в ЕС. Някои европейски държави се подготвят да започнат ваксиниране с първите дози още през декември. Кога можем да очакваме първите дози у нас? Засега предварителните очаквания са първите дози да са налични у нас и да започнат имунизации в средата на януари или най-късно началото на февруари, но по-големите количества ваксини срещу коронавируса да дойдат през март-април и второто полугодие на 2021 година.

Страната ни може да се забави с внасянето на първите дози след одобрението на някоя от ваксините на европейско ниво, ако дотогава не е създала организация за тяхното дистрибутиране и прилагане. Някои от големите западноевропейски държави обявиха готовност да започнат да ваксинират още през декември-януари и вече имат ваксинационни планове, докато България все още работи по своя план, който здравните власти обещават да е готов през следващата седмица.

България обяви, че ще закупи солидарно ваксини от цялото договорено от Европейската комисия (ЕК) портфолио, като одобрение по отделните споразумения трябва да се получи от парламента. Ваксините ще са безплатни за гражданите и ще са по желание.

В очакване

В портфолиото на ЕК със сключени споразумения или в етап на преговори са 6 ваксини на компаниите "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет; "Пфайзер"(Pfizer) и германската "Бионтек" (BioNTech); "Модерна" (Moderna), "Санофи" (Sanofi), "Джонсън&Джонсън"-Янсен (Johnson & Johnson- Janssen); "КюърВак" (CureVac).

Най-близо до одобрение в Европа са ваксините на "Модерна", "Пфайзер" и Оксфордската ваксина, като първите две са в режим на постоянен преглед в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това означава, че компаниите внасят периодично данни и документи от досието си, с които са готови на даден етап, а регулаторът ги разглежда своевременно, така че при предоставяне на цялата документация, да бъдат одобрени светкавично. Одобрението на Оксфордската ваксина може и да се забави заради продължаващи проучвания, след като се оказа, че по-ефективният дозов режим е постигнат случайно.

До момента няма одобрена за ползване ваксина нито в САЩ, нито в Европа, като се очаква това да стане скоро. Някои държави като Германия и Великобритания обявиха готовност да организират поставяне на първите готови дози още през декември. По принцип регулаторът на отделна държава членка, може да одобри някоя от ваксините още преди централизираното одобрение от ЕМА, ако компаниите са подали документи на местно ниво. Например ако компанията е базирана на местно ниво, какъвто е случаят с "АстраЗенека" във Великобритания и "Бионтек" в Германия. Това обаче е скъпо, трудоемко и малко регулаторни органи имат........

© Mediapool


Get it on Google Play