We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(Без) паника! Те (не) знаят какво правят

3 0 29
29.10.2020

Мерки като пълната карантина в Италия могат да бъдат наложени само при обстоятелства, подобни на Италия, каквито в момента у нас няма. Така в късния следобед на 12 март началникът на щаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски отговори на настойчиви журналистически въпроси кога и България с 23 доказани случая на Covid-19 ще въведе ограничения като Италия, която в онзи момент бе най-силно засегната в Европа от коронавирусната епидемия.

Само няколко часа по-късно, в нощта срещу 13 март, България обяви извънредно положение, а на следващата вечер Мутафчийски произнесе емблематичната си реч, че се задава епидемия с невиждана ярост. Първоначално обществото даде кредит на доверие за бързото затваряне на държавата под заплахата от непознатия вирус. В хода на епидемията правителството и щабът многократно панически и хаотично въвеждаха и отменяха мерки час през час, без да ги аргументират, противоречаха си един на друг. Често водени от мнения в социалните мрежи, управляващите се лашкаха от една крайност в друга и така до пълното дискредитиране на първоначалното доверие в институциите- до степен повече никой да не им вярва, че знаят какво правят.

Новият вирусен сезон започна обещаващо с демонстрация на хладнокръвие и подготовка както от премиера Бойко Борисов, така и от министрите. С нов здравен министър начело, загърбил пролетните си заплахи,........

© Mediapool


Get it on Google Play