We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Спечелена е битката за нова сграда, предстои войната за детското здравеопазване

5 0 5
15.09.2020

Едногодишният спор става ли старото бетонно скеле в двора на Александровска болница за нова детска болница или не остана в историята. На обществено обсъждане в понеделник здравният министър проф. Костадин Ангелов потвърди курса към събаряне на съществуващия недовършен строеж и изграждането на изцяло нова детска болница. Макар и съществена стъпка напред в полза на толкова необходимата и желана от обществото нова детска болница, въпросът със сградата далеч не е единственият и най-същественият. Реално по-важните решения за това да имаме съвременна и отговаряща на потребностите детска болница предстоят.

И на вчерашното обществено обсъждане се чуха противоречиви мнения относно годността на стария строеж, възможностите му да се адаптира на модерна педиатрична болница, доколко е адекватна първоначалната визия на МЗ, която бе стъпила на концепцията за дострояването на старото скеле. Тези спорове остават в миналото. Оттук нататък предстои изготвянето на нов проект от изпълнителя “Главболгарстрой“ и това е шансът допуснатите грешки в първия проект да бъдат изчистени. За да се случи това обаче, първо трябва да бъдат осъзнати.

Каква да е новата болница?

От какво има нужда новата болница? На първо място трябва да бъде даден отговор на този въпрос преди отново да бъдат начертани едни кутийки, а в тях – вкарани отделения и клиники. Това е едно от основните искания на инициативата “За истинска детска болница", обединяваща граждани, родители, лекари, архитекти, която успя да се пребори след няколкомесечни протести и информационна кампания за нова сграда на новата Педиатрия, а не строителство върху старото скеле.

Старият проект на МЗ за дострояване на скелето например предвиждаше 350 легла за лежащо болни, 50 легла дневен стационар и 1200 души персонал. По време на обсъждането д-р Боряна Аврамова от клиниката по детска онкохематология коментира, че първоначалният проект предвижда твърде много стационарни легла и твърде малко паркова част, а е желателно всички пациенти, които е възможно, да се лекуват амбулаторно. Тя........

© Mediapool


Get it on Google Play