We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

За ядреното шикалкавене и парите на данъкоплатците

2 0 5
11.09.2020

Консервираното оборудване за отново спряната АЕЦ "Белене"

Писал съм многократно по темата, но за съжаление имаме основание да се връщаме към нея все по-често. Този път съм провокиран от цитираното от медиите поредно изказване на министър Петкова и респ. министерската констатация, че проектът можело и да не стане и че властта всъщност не визирала точно АЕЦ "Белене", защото името не било споменато. "Новата (енергийна) стратегия предвижда изграждането на нови ядрени реактори с мощност 2000 мегавата след 2030 г., но никъде не е писано, че това ще се случи в Белене. Както знаете, проектът привлече интереса на международни компании, но поради пандемията от коронавирусa изборът на стратегически инвеститор не само се забави, но на практика беше спрян" – това е заявила преди ден министър Петкова, цитирана от медии.

Че властта винаги е визирала точно АЕЦ "Белене" в посочения контекст е повече от ясно. Така, казаното звучи най-малкото като много евтино оправдание – което освен това е и абсолютно невярно. Опциите за тези 2000 мегавата нови ядрени мощности на теория са две – на площадката на АЕЦ "Белене" и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Властта и политиците никога реално не са обсъждали в детайли втората опция за Козлодуй, което беше и една от големите им грешки.

Да припомня – политическата неграмотност през годините доведе до това, че с лека ръка беше пропилян формално възобновеният през 2004 г. проект........

© Mediapool


Get it on Google Play