We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Конституцията на Борисов е план за тотална подмяна

3 0 18
18.08.2020

След като вече разполагаме с текста на "новата" конституция на Борисов и предложенията за изменения в Изборния кодекс, можем да кажем с пълна яснота, че става дума за план за тотална подмяна. Докато протестиращите искат оставките на Борисов и Гешев, насреща се разгръща план за циментирана на статуквото. И не за няколко месеца до редовните избори, а за години напред.

1.Основната дългосрочна цел на протеста е решителната реформа на прокуратурата и поставянето ѝ под ефективна демократична отчетност. Логиката е проста: в момента Гешев и прокуратурата са основна бухалка на задкулисието около Доган и Пеевски. Изчистваме прокуратурата и тя ще изчисти останалите институции от мафията. Вместо реформа, обаче, ГЕРБ реално предлага засилване на безкотролността на главния прокурор и премахва дори минималните форми на някакво противодействие, които съществуваха досега:

- Въпреки множеството международни препоръки и ангажименти, отново няма процедура за търсене на отговорност и освобождаване на главния прокурор. НЯМА!

- За разлика от заявката за прекратяване мандата на ВСС, Борисов не каза нищо за Гешев. Сигурен съм, че скоро ще чуем култовата реплика, че “реформата остава за след края на мандата” на Гешев.

- Предвиденият отделен “съдебен прокурорски съвет”, не само няма да бъде контрапункт на властта на главния прокурор, но и ще засили неговата безконтролност. Ако подобна структура изобщо трябва да съществува, нейният смисъл би бил в това да се състои основно или дори изцяло от лица, които не са част от “системата” и могат да се противопоставят на главния. Проектът на ГЕРБ обаче запазва мнозинството от кариерни прокурори и следователи, каквото е положението към момента. Би било много интересно да........

© Mediapool


Get it on Google Play