We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Колко може да понесе здравната система и къде ще се пропука при втора вълна на Covid-19?

5 0 24
04.08.2020

С нарастването броя на заразените и на хората в болница с Covid-19 през последните седмици все по-актуален става въпросът на какво натоварване може да издържи здравната система в задаващите се есенно-зимни месеци, когато коронавирусът ще циркулира заедно със сезонния грип и други респираторни вируси. В последно време се появиха сигнали от някои болници, че и в момента са претоварени, но като цяло през летните месеци здравната система работи в по-благоприятни условия заради традиционно по-малкия брой хоспитализации и отсъствието на наплив от други инфекциозни заболявания. При първите случаи на коронавирус през пролетта системата също вече беше разтоварена от натиска на сезонния грип, чийто пик бе през февруари и началото на март. Т.е. задаващият се есенно-зимен сезон ще бъде първият с комбинация от стари и нов вирус.

За да е ясно на какъв брой болни може да издържи здравната система, е добре да се знае какъв товар поема обичайно през годините, без наличието на новия вирус, както и с каква болнична инфраструктура и медицински кадри е обезпечена.

Системата поема между 50 и 100 хил. души с пневмония годишно

От различни правителствени документи като Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката и Плана за готовност при грипна пандемия става ясно, че между 1.4 и 1.6 млн. души всяка година са засегнати от остри респираторни заболявания и грип само в областните градове.

Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 - 4 седмици, в които средната заболяемост за страната достига до над 300 на 10 000 души, т.е. преболедуват не по-малко от 250 000 - 300 000 души. Смъртността от грип е трудно да бъде изчислена, тъй като обикновено смъртните случаи не се класифицират като дължащи се на грип, а като основна причина за смъртта се посочват настъпилите усложнения и придружаващи заболявания. Ето защо по време на грипните епидемии се наблюдават увеличаване на допълнителната смъртност (предизвикана само от грип и остри пневмонии) и на общата добавъчна смъртност (свързана не само с грип и пневмония, но и с други соматични заболявания, провокирани от грипа). Данните на НСИ до момента показват по-ниска обща смъртност през 2020 спрямо 2019 с изключение на 7 седмици през 2020, 2 от които през юли.

Пневмониите са едно от най-честите усложненения и причина за фатален изход при респираторните заболявания и грипа. Всяка година у нас в болница влизат между 50 000 и 100 000 души с пневмония и умират между 1300 и 1700 души. При 100 000 души с пневммония в болница годишно, това прави по над 8000 души месечно, а при 50 000 хоспитализации........

© Mediapool


Get it on Google Play