We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

За лимузината в гаража и АЕЦ "Белене"

2 1 4
01.07.2020

Купувате си нова скъпа кола, вкарвате я в гаража и я покривате с найлон да не прашасва с идеята евентуално след 20 години да я подкарате.

Така в резюме изглежда ситуацията с АЕЦ "Белене" днес. Ето някои факти.

За пълнолетните реактори…

Не зная точно кога са произведени предвидените за централата реактори и другото доставено с тях оборудване, но като съдя по арбитражния спор за заплащането им, приключил през 2016 г., това не е по-късно от 2014 г. А ако по някакво чудо АЕЦ "Белене" бъде изградена, нужното време за реализацията на проекта е такова, че тези реактори могат реално да заработят към 2032-2035 г – и то при най-добро стечение на обстоятелствата. Така, ток от тях можем да чакаме едва когато реакторите вече са навлезли смело в пълнолетието си след производството им и са бездействали през цялото това време.

При това положение няма никакво значение колко дебел ще е найлонът, с който те ще са стояли покрити през тези 18-20 години, нито колко пъти министри ще надничат под него, за да видят състоянието им. С други думи, основното оборудване ще е претърпяло естественото си износване през десетилетията преди началото на използването му, допълнено от технологичната изостаналост във времена, в които технологиите се обновяват за месеци, при това като поевтиняват съществено. Към това да добавим и факта, че голяма част от наличната инфраструктура на площадката "Белене" е на още повече години - и състоянието ѝ неизбежно следва да бъде преоценено с оглед корекции или пълна подмяна.

… и интересната политическа ситуация

Избягвам политическите коментари, въпреки че като слушам такива и от политици, и от анализатори, нерядко ми се повдига самочувствието – все пак предпочитам отново да се опра максимално на фактите.

Като начало да припомня, че по закон решението за изграждане на нова ядрена мощност се взема от Министерския съвет въз основа на детайлно предложение от министъра на енергетиката. Парламентът обаче също има много важна роля, вкл. и в контекста на вече взети по темата решения, през приеманата от него енергийна стратегия и др.

Действията и заявките на правителството на ГЕРБ по отношение реализацията на АЕЦ "Белене" са целенасочени и ясни – към изграждане на централата. Като цяло в политически план реализацията на АЕЦ "Белене" явно има огромна подкрепа и в парламента – особеното е, че там тази подкрепа обединява и властимащи, и опозиция. Така, от днешна гледна точка политическото разпределение на силите в контекста на подкрепата за централата не съответства на традиционните ни разбирания за политическо противопоставяне.

БСП отдавна, систематично и монолитно през годините афишира непроменената си позиция, че е твърдо "за" изграждането на централата; към този момент единствено ДПС е заявила ясно, че е против. Най-малките партии и независимите депутати по традиция гласуват с оглед ситуацията, така че подкрепа за реализацията на проекта може да бъде получена и от някои от тях. Ето защо, формално погледнато, Министерският съвет може да разчита и на солидна парламентарна подкрепа зад гърба си при днешното........

© Mediapool