We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Белене" – оти ги руча‘ме жабетата

4 0 15
26.06.2020

Проектът от времето, когато беше "гьол" за Борисов, архивна снимка

Проектът за АЕЦ "Белене" изглежда все повече като котката на Шрьодингер – хем е в обществен интерес, хем не е, хем се строи, хем не се строи, хем има лиценз и е получил одобрение от ЕК, хем не е. Последното не е изненада за никого, освен може би за управляващите, тъй като още в края на 2018 г. ЕК изразява същото виждане, а за последните две години нищо не се е променило.

Накратко, това означава, че проектът е в своя зародиш, независимо от строителните дейности на площадката и закупеното оборудване с дълъг цикъл на производство (т.нар. реактори, за които "Росатом" осъди НЕК в средата на 2016 г.). Управляващите сочат като основни преимущества на АЕЦ "Белене" именно това – приетата Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), положителната оценка на ЕК по нотификацията от 2007 г. и почти издадените лицензи за изграждане и експлоатация, и на тази база се опитаха наново да "продадат" изграждането му.

Вече трябва да е пределно ясно, че това клони повече към лошо написана научна фантастика, отколкото към действия по ясна енергийна стратегия, политика или каквото и да е друго, което Министерството на........

© Mediapool


Get it on Google Play