We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Митовете около трите ТЕЦ "Марица Изток"

5 0 11
24.02.2020

Миналата седмица обещах коментар за трите големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн. "Брикел" няма смисъл да коментирам. Снимката е достатъчна - ясно показва контраста между централа от средата на ХХ век ("Брикел" вдясно) и такава от ХХІ в. ("Ей И Ес Марица Изток 1" вляво).

Реших, че най-важно е да адресирам двата най-силни мита около трите ТЕЦ-а, които за мен са следните:

1. ТЕЦ "Марица Изток 2" е напът да фалира заради некадърно и неефективно управление;

и

2. Американските ТЕЦ-ове ни ограбват.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" (МИ-2) е най-голямата (8 блока; 1620 МВ мощност) и единствената централа в България, свързана и на трите основни нива на напрежение (110, 220 и 400 kV) и регулира честотите им. Нека бъде ясно: Без нея няма ток!

В "Марица Изток 2" работят около 2400 души. След 2013 г. започва да генерира загуби, а след гигантския скок в цените на СО2 квотите в средата на 2018 г. (от средно 5-7 до 25 евро/тон) е във финансов колапс, защото трупа загуби с почти всеки киловатчас произведена и продадена енергия. Важно е да сме наясно, че загубите започват с популистките решения на правителството да намали изкупните цени на енергията от ТЕЦ "Марица Изток 2" за регулирания пазар през 2013 г., продължават с възникването на задължение ТЕЦ-ът да плаща за 78% от емисиите си в третия период на работа на Европейската схема за търговия (от само 16% преди това), минават през подаряването на студен резерв на разни частни оператори в топли отношения с властта и достигат катастрофални размери заради СО2 квотите в последните 2 години. Днес само разходите за СО2 квоти са равни на общите приходи на ТЕЦ "Марица Изток 2", тоест това е непреодолим фактор.

Обвиненията, че ТЕЦ МИ-2 се управлява некадърно, има излишен брой хора, замърсява много над допустимите норми и т.н., които упорито се насаждат в публичното пространство,........

© Mediapool