We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Големият кьорфишек на Борисов за боклука

3 1 0
21.01.2020

В типичния си стил на действие премиерът Бойко Борисов нареди пред медиите https://www.mediapool.bg/borisov-shte-spira-vnosa-na-bokluk-i-ogranichava-vets-news302323.html на свои министри да проучат възможностите за временен мораториум върху вноса на боклук, който да бъде въведен още тази сряда. Повод за това стана активизацията на прокуратурата след поредица от медийни публикации за проблеми с вносни отпадъци с неясен произход и предназначение, съхранявани в нарушение на законовите изисквания.

Разбираемо, рециклиращата индустрия се възпротиви на идеята за всеобхватен мораториум. Шефката на парламентарната екокомисия и бивш министър на околната среда в предишния кабинет на ГЕРБ Ивелина Василева https://www.mediapool.bg/vlastta-prodalzhava-sas-strelba-na-halos-za-vnosniya-bokluk-news302394.html успокои, че преди да се вземе решението, трябват консултации с юристи и с Европейската комисия, тъй като част от отпадъците се разглеждат от Брюксел като суровина и забраната на вноса им у нас би било възпрепятстване на свободното движение на стоки. Освен това подобен ход би означавал да се блокира изпълнението на ангажиментите за рециклиране на отпадъците на държавите от Европейския съюз. Вносът и износът им принципно следват тези цели, но за съжаление у нас тоталната липса на контрол върху това какви точно отпадъци, с каква цел и за къде се внасят, изкриви представите за ползите от рециклирането и кръговата икономика. Брюксел надали ще разреши това, но има и други проблеми.

Защо за едни да има изключение, а други да са под ножа?

В събота премиерът обясни как ограничението няма да важи за текстилната индустрия, която внася дрехи втора употреба за рециклиране, за повторна продажба у нас или за реекспорт в други неевропейски държави. Избирателна забрана означава дискриминация на останалите рециклиращи бизнеси, които въртят обороти за милиарди и които няма да са щастливи от това, че за едни може да няма ограничение, а за други - не.

Cherchez la Ковачки

Представители на рециклиращата индустрия, с които Mediapool разговаря, посочиха един основен играч, около който се въртят съмнителни схеми с благословията на държавата. Става дума за енергийния бос Христо Ковачки и свързани с него електроцентрали, които нелегално горят боклук, внесен уж за рециклиране.

Само две от тези централи - "ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен", имат официално разрешение да добавят отпадъци към въглищата за горене. Извършените досега проверки от регионалните екоинспекции в тези предприятия не са показали какви отпадъци и в какви обеми се горят, спазват ли се максималните количества.

Не се знае какви са емисиите на вредни вещества при комбинираните горива, за да се прецени основателни ли са аргументите на разрешителните им - че така се намалява замърсяването на въздуха и електроенергията се произвежда по високоефективен начин. За последното централите получават добавка в цената им и така печалбата става солидна – веднъж се икономисват въглища, втори път централата получава пари за да гори боклука, вместо той да се депонира и трети път – през цената на тока.

Mediapool е изискала от ТЕЦ "Бобов дол" документите за вноса на отпадъци за неговите нужди и разрешителните за горенето им, но данните все още не са предоставени.

Къде е контролът?

Регистърът на фирмите с разрешителни за извършване на дейности с отпадъци не е публичен, не се извършва адекватен контрол, няма яснота какво се случва на пазара и възможен ли е вносът на отпадъци за горене по заобиколния начин, твърдят фирми от рециклиращия бранш.

Така например се подменят кодовете на видовете внасяни за рециклиране отпадъци и не се проверява съдържанието на пратките. Или се декларира смес на отпадъци, която само при стриктна проверка на морфологичния състав........

© Mediapool