We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кризисните мерки за водата и боклука или как се гаси пожар, който сам си подпалил

4 0 0
17.01.2020

Години наред в държавата се внасят, горят или съхраняват боклуци, а из различни краища на страната никнат малки и големи ВЕЦ-ове, но досега това не правеше впечатление на министър-председателя, независимо от десетките предупреждения и сигнали. В характерния си пожарникарски стил той разпореди в четвъртък да се търсят възможности за временен мораториум върху вноса на боклук още от идната седмица и да се ограничи ползването на вода за производство на електроенергия. Това са само част от кризисните мерки на правителството за потушаване на общественото недоволство – защото едва ли биха довели до ефективно решаване на проблемите.

В разгара на водната криза в Перник и една след друга откриваните площадки с тонове вносен, но непреработен боклук, Бойко Борисов поиска още другата сряда да му се предложат съответните мерки.

Ако идеята му се реализира в чист вид, ще бъдат засегнати и бизнеси, които извършват нормална легална дейност, докато толерирани от властта бизнесмени като Христо Кавачки най-вероятно ще намерят спасителен изход, както многократно е ставало през годините.

Както е известно, има разлика между различните видове отпадъци и най-вече това, че голяма част от тях са рециклируеми. Общ мораториум върху вноса на отпадъци ще удари сериозно текстилната индустрия, която в последните години е доста активна в оползотворяването на старите дрехи. Подобна забрана би означавала, например, хилядите магазини за дрехи втора употреба да пуснат кепенците, а според изследване от 2018 г. половината българи пазаруват дрехи втора ръка. Биха се ограничили и възможностите за осигуряване на вторични суровини като ресурс, необходим за различни видове производства.

Всъщност и за двата проблема, които Борисов иска да реши с един удар, има много ясни режими за работа.

Както редица експерти са изтъквали, сегашните кризи с водата и вносните отпадъци са провокирани единствено от липсата на адекватен контрол и управление от страна на съответните институции.

Вносът на отпадъци е регламентиран от европейска директива и част от него е в разрешителен режим. Влизането на опасни (със съответното позволение) и на рециклируеми отпадъци у нас, се следи от митниците, а дейността на регистрираните над 1000 фирми в България за търговия с отпадъци, внос и преработката им бе трябвало да се следи изкъсо от съответните регионални инспекции. Последните прокурорски проверки в Плевен, Враца и ТЕЦ "Брикел" показаха, че проблемът е в начина, по който се съхраняват отпадъците и незнанието на отговорните органи дали те се преработват или горят.

А наличните и бъдещите боклуци?

Ако бъде въведена, забраната за внос на отпадъци няма да реши проблема с........

© Mediapool