We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Дегизираният "Турски поток"

6 2 0
27.12.2019

"Турски поток" не преминава през България. Това откровение беше споделено с медиите от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя със сигурност не е негов автор, доколкото всичко което става в българската енергетика е под контрола на българския премиер.

Ето същността на официалната българска версия за този проект-призрак, който влиза като "Турски поток", продължава след нас като "Турски поток", но не е "Турски поток" в България.

Този проект преминава през Черно море, Турция, Сърбия и Унгария. В България обаче внезапно приема различно име - Балкански поток и правителството твърди, че на българска територия той е просто "разширение" на газопреносната ни система..

Всички страни, участващи в тълкуването на проекта - Русия, ЕС и САЩ, посочват българския сегмент на газопровода именно като неразделна част от "Турски поток".

Единствените, които държат на своето уникално тълкуване са министър-председателят и енергийният министър на България.

Българското правителство витиевато твърди, че Балкански поток не е транзитен проект, като подкрепят тезата си с трудно разбираеми "доказателства".

Какво определя един проект като транзитен?

Има много индикатори за това често има място за различни интерпретации. Но нито един, който би се вписал в 90-процентен контрол върху изхода и 100 процента на входа на системата в Сърбия.

Тези факти показват реалността, при която природният газ на "Газпром" се прехвърля от Турция в Сърбия, като си гарантира тоталния монопол на сръбския пазар. Подобен ход пряко нарушава Директивите на ЕС, които регламентират пазарните правила, търговията и преноса на газ.

Европейската комисия неизбежно ще има последната дума при лицензирането на различните сегменти от "Турски поток", включително и българските участъци.

Безсмислените опити за представяне на Балканския поток като откъснато, различно нещо от "Турски поток" са рожба на правните екипи работещи за "Газпром", които съветват както "Северен", така и "Турски" поток. Тези експерти също така предоставят правни съвети и на българското правителство как да избегне регулирането на проекта от страна на Европейската комисия. "Иновацията" се състои в това да се представи проекта като невинно разширяване на националната газопреносна система, което подлежи на одобрение от страна на българския регулатор – Комисията по енергийно и водно регулиране.

Доколкото трасетата на "Турски поток"........

© Mediapool