We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Не дишай! В София си.

5 0 0
09.12.2019

сн.: БГНЕС, архив

"Когато отвориш прозореца, за да влезе свеж въздух, всъщност изкарваш свежия въздух навън”. Този виц за Краков, който също като София е сред европейските градове с най-мръсен въздух, важи с пълна сила и за българската столица, където измерените вчера нива на фините прахови частици са били три пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър.

И какво прави местната управа? Столичният инспекторат е извършил през седмицата (но не и вчера) шейсетина проверки за изгаряне на нерегламентирани материали, в резултат от което е наложил няколко глоби - неизвестно колко, нито за какви суми. А в публикация на страницата си във Фейсбук столичната кметица Йорданка Фандъкова призова гражданите, които се отопляват на въглища и дърва, да следят сайта на общината и в дните с голямо замърсяване да ползват алтернативно отопление. Какво ли са избрали призованите? Не и да мръзнат у дома, за да е чист въздухът навън. Защото едва ли ще използват електроуреди.

Сараево се справя по-добре

В една друга балканска столица властите очевидно се справят по-добре - през последните три дни количеството на фините прахови частици в Сараево беше от два до пет пъти над нормата. И местната управа взе спешни мерки: забраниха движението на товарни автомобили, отмениха публичните прояви на открито и предупредиха хората да не излизат. Освен това бе намалена температурата на централното отопление, което работи на въглища. Забранени бяха и строителни работи, при които се произвежда прах.

По това Сараево и София си приличат - намират се в долини, заобиколени от планини, и са подложени на смог, прах и мъгли. И в двата града се........

© Mediapool