We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Преврат ли? О, той стана

7 0 0
25.04.2019

Тъкмо си помислихме, че агонията в Българската национална телевизия вече завършва и се разбра, че тя всъщност сега започва.

Константин Каменаров напусна поста на генерален директор след дълга игра на Том и Джери със съда. Той трябваше да си тръгне, защото съдът потвърди условната му присъда за каране на превозно средство в пияно състояние, а законът не допуска човек с условна присъда да ръководи държавната телевизия.

Колко е справедливо условно осъден човек да няма право да е шеф на БНТ, а осъдени и арестувани жени да могат от килиите си да се кандидатират за депутати в европейския парламент, е отделен въпрос и не от нашата компетентност.

Ние можем само да предполагаме, че когато е бил до такава степен взискателен към генералния директор на БНТ, законът всъщност е показал уважението си към този висок пост. На него трябва да стои човек безукорно чист – това е посланието на подобна взискателност.

В държавите с по-дълга традиция в демократичността на медиите това не би учудило никого. Работещите в обществени медии трябва да са начисто със закона, неуязвими, несъобразяващи се с нищо друго, освен с обществените интереси, които са призвани да изразяват и защитават.

Говорила съм с няколко колеги от обществени медии от страни с традиционна демокрация и те всички описват сходна картинка. А тя е следната. Заплатите на журналистите в обществените медии не са високи, няма ги баснословните суми, които привличат звезди в конкуриращите се частни медии. Но затова пък журналистът в държавна медия не се съобразява с нищо друго, освен с професионалните правила и етичния кодекс, не се налага да угажда, да премълчава, да омекотява и т.н.........

© Mediapool