We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Осмомартнеско за заплатите и заетостта на жените

3 0 7
08.03.2019

Свикнали сме при обявяването на различни данни за икономическо и социално развитие на европейските страни от Евростат България обичайно да заема ако не последното, то поне някое от последните места в ЕС.

Един от показателите, където редовно се класираме дори над средноевропейските равнища обаче, е равенството между половете на пазара на труда – жените в страната са с по-висок коефициент на заетост от повечето европейски държави, заплатите им са доста по-близо до тези на мъжете, а управленските позиции са разпределени на практика поравно между половете; в този текст ще разгледаме в подробности баланса между половете на българския пазар на труда.

Най-често цитираните от медии и политици данни се отнасят до разликите в заплащането, тъй като те традиционно са и повод за политики, прицелени в изравняването на неравенствата на пазара на труда; по тази причина започваме с тях.

През 2017 г. – последната, за която НСИ предоставя разбивка на заплащането по пол и икономическа дейност – на национално ниво разликата между средното брутно месечно заплащане на мъжете и на жените в България е била 20% (или, както по-често се представят тези данни, жените средно имат 80% от заплатите на мъжете)[1];

В номинално изражение средната месечна заплата на жените е била 920 лева спрямо 1152 лева за мъжете. Доста по-интересно обаче е разпределението по икономически дейности, представено в Графика 1.

Две са сферите,........

© Mediapool