We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как да се предотврати нов провал в България: двете най-важни стъпки

4 0 1
09.09.2021

Много хора са ядосани от настоящия парламент и неспособността му да създаде управляващо мнозинство. Не по-малко се опасяват, че и следващото Народно събрание може да е също толкова раздробено и непродуктивно. Демокрацията обаче е процес на научаване - с всеки изминал цикъл нещо, което е важно за колективния разум, се изяснява и задачата не е толкова да се търси виновният за провалите, а да се формулира позитивното, което се е натрупало. А и в една и съща демократична река два пъти не може да се влезе - всичко тече и крайбрежните пейзажи, флората и фауната на реката се променят.

Та какво е позитивното от третото за тази година НС? Това събрание лесно може да се сведе до циркаджилъците и детинското желание на ИТН да се наложи над другите и да управлява самостоятелно само с 65 депутати. Ако беше само това, позитивите наистина биха били миниатюрни или дори несъществуващи. Но има все пак и други неща, които се изясниха и трябва да бъдат описани като донякъде ценно наследство на 46-ия български парламент.

Кратък списък на ценните неща

1. ИТН проговориха. Досега те пазиха мълчание по ключови въпроси и не участваха в медийни изяви в телевизии и радиа. Слави Трифонов също даде интервюта, включително по БНТ, когато стана ясно, че парламентарната му група няма да успее да реализира мандата си за съставяне на правителство. Като цяло ИТН вече е поне частично демистифицирана - повечето хора видяха какво могат, как мислят, как се аргументират нейните депутати. Това самó по себе си е напредък, защото допреди 46-ия парламент ИТН бяха една енигма - всеки можеше да види в тях каквото си поиска. Сега вече е ясно, че от тях космонавти за колективна мисия няма да излязат;

2. Стана ясна и една принципна опозиция. Между традиционната парламентарна логика на коалицията........

© Mediapool


Get it on Google Play