We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как България стигна до блатото и как да излезе от него

1 0 0
02.09.2021

Сн. БГНЕС - архив

Българската политика нагази в блатото на загубените посока и смисъл. Парламентарният файтон на Андрешко е затънал, а въпросите са два: как се стигна дотук и как да се излезе от тинята.

Кризата е по-скоро партийна, отколкото обществено-политическа. Хората дадоха ясен мандат на четири партии - ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ - да сформират правителство, което да е категорична алтернатива на предходното управление на ГЕРБ и ДПС. Тези партии получиха и все още имат 148 депутати в парламента, което е предостатъчно за стабилно мнозинство.

Вместо това единственото официално предложено като вариант бе "правителство на малцинството" на ИТН, което да разчита на "плаващи мнозинства" - тоест, и на гласовете на ГЕРБ и ДПС. От тази гледна точка кризата се състои в отказ на партиите, най-вече на ИТН, да изпълнят мандата, който получиха от избирателите. Както обикновено става, тези, които най-много говорят от името на "суверена", най-малко следват неговите поръчения.

Как се стигна дотук

За да се излезе от политическото блато, трябва да се познават поне три причини, които са довели файтона до него.

Първо: Окопаността на опонентите на промяната.

Най-видимата и може би най-маловажната сред причините е сериозният финансов, медиен и властови ресурс, който е натрупан от кръговете около предходното управление. Тези кръгове, които бяха сериозно ударени от април насам, бранят със зъби и нокти плячката и привилегиите си. А става дума буквално за милиарди - от щедри и авансово изплатени обществени поръчки за язовири и магистрали, през милионни заеми от ББР, та чак до вече позабравени скандали като аферата "Божков" за 500 (или май 700) млн. лева, отклонени от държавния бюджет и отишли в медии, футболни клубове и нечии шкафчета. (Разбира се, без знанието на бившия премиер Борисов и финансовия му министър - питайте прокуратурата, ако не вярвате.)

Точно тези политически и икономически кръгове сега потриват ръце и дори си представят връщането на Борисов на бял кон. Проблемът за тях е, че от политическото блато, което въпросните хипопотами щастливо обитаваха през последните десет години,........

© Mediapool


Get it on Google Play