We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

За да не отиде властта в ГЕРБ/ДПС: Какво да се прави сега?

2 0 0
15.07.2021

Предложението за кабинет на Слави Трифонов и начинът, по който то беше направено, предизвикаха почти всеобщо недоумение и неодобрение. В числови изражения, по данни на Алфа рисърч, в предаването "Референдум" цели 67.5% от гражданите смятат, че ИТН е трябвало да предложат правителство след диалог с ДБ и ИСМВ. Само 25,5% считат, че Слави е трябвало да действа сам.

Разочарованието не е случайно, а отразява разминаването с очакванията на хората да се създаде управление на промяната: стабилно мнозинство, което да прокарва приоритети на партиите, които бяха избрани с това искане. Конкретните причини за разочарованието са следните:

Не е ясно на чии гласове ще разчита предложеното от Слави правителство

Трифонов явно желае да сформира ад хок мнозинства по различни въпроси. За мажоритарната система с ГЕРБ, за запазването на Иван Гешев - с ГЕРБ и ДПС, за астронавтите - с кого ли не и т.н. Такава парламентарна конструкция дава реална възможност за подмяна. Накрая може да се окаже, че всъщност управляват "партиите на статуквото", а ИТН прокарва мажоритарни избори и други политически екстри.

Не е ясна управленската програма

Изброените от Трифонов "приоритети" не съдържат очевидно необходими неща, като имунизацията, справянето с пандемията, възстановителния фонд на ЕС, зелената сделка, доходите, пенсиите и пр. Няма го и отстраняването на Иван Гешев, която заявка се появи само седмица преди изборите в интервю на Трифонов за френски вестник. За сметка на това, обаче, в приоритетите има авангардни идеи като един милион таблета за учениците и двама български плюс един македонски астронавт. В най-добрия случай подобна "програма" може да бъде интерпретирана като покана за разговор с други партии. Проблемът е, че ИТН всъщност не искат да разговарят с никого.

Нов Борисов?

Трифонов дойде на политическата сцена със заявка да сложи край на "модела Борисов". Вярно е, че Борисов вече не е на........

© Mediapool


Get it on Google Play