We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кога ще се разцепи ГЕРБ? Драмата тепърва започва.

3 0 0
11.06.2021

Няма как избирателите и говорителите на ГЕРБ да не са забелязали, че партията има остър, сериозен и дългосрочен проблем: тя е персоналистка партия, създадена от и за своя лидер Бойко Борисов, чиято персона обаче през последната година до голяма степен се дискредитира.

Кулминацията (засега) на тази дискредитация дойде със санкциите на САЩ, които ѝ придадоха международен характер. Но в домашен план тази дискредитация се беше случила още миналата година с множеството скандали с участието на Борисов и последвалите протести срещу него. Утехата, че името на Борисов не бе сред санкционираните от Америка, не може да залъгва интелигентни хора: в мотивите към санкциите има достатъчно, за да стане ясно, кой "настоящ политически лидер" е визиран. А и САЩ очевидно не искат да създадат за свой партньор огромен международен дипломатически скандал: представете си какво щеше да стане, ако дългогодишен български премиер беше попаднал в списъка със санкционираните.

Драмата тепърва започва

Тази драма обаче не е свършила, а тепърва започва. От декември миналата година ЕС се сдоби с механизъм за спиране на еврофондове при "системни" проблеми с върховенството на закона. За съжаление ситуацията със санкционираните лица и с липсата на адекватни действия от страна на нашите прокуратура и служби е точно такъв "системен" проблем. Ако България не покаже, че е в състояние бързо да се раздели сама с корупционния си модел, тя с голяма вероятност ще стане и обект на финансови наказания от страна на Брюксел. За налагането им е необходимо решение на ЕК и квалифицирано мнозинство в Съвета: дори с помощ на други калпазани като Полша и........

© Mediapool


Get it on Google Play