De Metagids #53: Gelukkig zijn er een aantal kritische denkers die door de ChatGPT hype heen prikken en nadenken over de gevolgen van deze technologie.

Afgelopen week schoof onze nationale knuffelnerd Alexander Klöpping aan tafel bij het entertainmentprogramma van Eva Jinek om het publiek bij te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Enthousiast legde Klöpping uit hoe ChatGPT onze wereld voorgoed gaat veranderen. Zo gaan we de techniek onder andere terugvinden in allerlei Microsoft Office producten, is het mogelijk om ChatGPT door je dagboeken te laten ploeteren waardoor je met een jongere versie van jezelf kunt overleggen en uiteindelijk gaan we zelfs met overleden mensen kunnen praten. Zelf had Klöpping al via de app Historical Figures een gesprek gevoerd met Steve Jobs. En ja, Jobs vond Blendle een goed idee.

Het was… kritiekloos entertainment. Nergens in het gesprek werden vraagtekens gezet bij hetgeen ChatGPT de mensheid te bieden heeft. Al eerder had Klöpping in zijn podcast POM de introductie van ChatGPT qua orde van grootte vergeleken met die van het internet en de smartphone. De impact van deze laatste twee is nog dagelijks merkbaar: een hyper gefragmenteerde samenleving die de fundamenten van onze democratie ondermijnt en waarin mensen voortdurend een digitaal infoshotje nodig hebben om afkickverschijnselen tegen te gaan.

ChatGPT is een systeemtechnologie, een horizontale innovatie, die elk facet van onze samenleving gaat raken. Waarom zouden we ons in hemelsnaam zorgen moeten maken om de introductie van deze kunstmatige intelligentie?Gelukkig zijn er een aantal kritische denkers die door de hype heen prikken, die nadenken over de gevolgen van deze technologie. Ik zet hun belangrijkste commentaar graag voor je op een rijtje.

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

QOSHE - Kritische kanttekeningen bij ChatGPT - Sander Duivestein
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kritische kanttekeningen bij ChatGPT

5 5 33
31.01.2023

De Metagids #53: Gelukkig zijn er een aantal kritische denkers die door de ChatGPT hype heen prikken en nadenken over de gevolgen van deze technologie.

Afgelopen week schoof onze nationale knuffelnerd Alexander Klöpping aan tafel bij het entertainmentprogramma van Eva Jinek om het publiek bij te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Enthousiast legde Klöpping uit hoe ChatGPT onze wereld voorgoed gaat veranderen. Zo gaan we de techniek onder andere terugvinden in allerlei Microsoft Office producten, is het mogelijk om ChatGPT door je dagboeken te laten ploeteren waardoor je met een jongere........

© Marketingfacts


Get it on Google Play