We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gescheiden merken: bloeien of bloeden?

2 0 354
23.08.2021

In de Duitse markt wil het nog wel eens knetteren binnen familiemerken. Dat leidt niet alleen tot heftige taferelen, maar ook tot splitsingen van het merk. Bekende voorbeelden zijn – allemaal familiebedrijven - Aldi Nord en Aldi Sud, Adidas en Puma en Hansgrohe en Grohe in de sanitair. Recent is daar de splitsing van Dr. Oetker bijgekomen. Maar, wat doet dat met het merk? Merkcommissaris Leo van Sister* dook eens in de scheidingspapieren.

Bijna altijd wordt er een uitvoerige strijd geleverd over de bedrijfsstructuur, een klassiek thema waar het bij familiebedrijven vaak fout loopt.

(Foto: Footy fair)

Adidas is goed voor 19,8 miljard euro omzet en Puma genereert 5,5 miljard euro omzet. Nadat de gebroeders Dassler in 1924 een fabriek startten die sportschoenen onder het merk Dassler Schuhfabrik ging maken brak een tijdje daarna WOII uit. De fabriek ging schoenen maken voor het Duitse leger. Dat gaf intern gedoe. Na de oorlog gingen de broers ieder hun eigen weg en startte Rudi Dassler het merk Puma en broer Adi koos het merk Adidas.

Dat leidde tot een vete tussen de twee broers en beide merken die vele decennia zou duren. Overigens heeft die vete en al de bijbehorende rechtzaken tussen de broers beide merken veel bekendheid gegeven. Beide merken zetten hoog in op kwaliteit en design en zijn opvallend dicht bij hun oorspronkelijke merkbeeld gebleven.

(Bron: Isi)

De oorsprong van het merk ligt bij Hans Grohe die in 1901 het bedrijf startte toen het trend werd om badkamers in huizen te bouwen. Hans Grohe is thans........

© Marketingfacts


Get it on Google Play