We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ако няма материал, да си внесем кмет от Лондон

5 0 110
25.10.2018

Кметът на Пловдив е широко скроен човек, а очите му - отворени за хубавите работи по света. Любопитен е и бързо схваща, ако се съди по бизнес начинанията на фамилията му, които и той все някак е обсъждал с роднините си. Само тази година Иван Тотев обиколи два пъти екватора в екскурзии и командировки (дай боже всекиму такъв дълъг отпуск и добра заплата, за да си плаща пътешествията). Чудя се, докато проучва как там се инвестира в хотели, офиси, туризъм, организиране на семинари, обучения и други начинания, защо градоначалникът не почерпи малко опит и в обществена полза. Например да обследва как движи делата си кметът на Лондон. Тамошната община е една от най-печелившите икономически структури на Острова и върти десетки милиарди годишно. Как става това ли? По три начина - пази собствеността си и печели от нея, сама прави бизнес с основните услуги за милионите туристи и не спира да инвестира. Така всяка година община Лондон придобива нови жилища, обновява автопарка в градския транспорт и предлага все по-качествени услуги за местните хора и гостите на мегаполиса. В резултат парите в бюджета стигат за всичко, че и остават. А общината сама поддържа улиците, строи нови паркове и пътища, чисти града и го развива.

Да, Пловдив не е Лондон и Иван Тотев не е Борис Джонсън или Садик Хан. Но докато пътува, нашият човек все можеше да се отърка о успелите. И да удари десетка с няколко управленски решения, с които да остане в историята. Изброяваме само няколко възможности и ефекта, който могат да имат за развитието на града.

1. Не продаваме голи терени, а готови жилища

Ефект за 30 млн.

Вместо да продава терените си, както ударно го прави напоследък, общината да играе на имотния пазара като нормален стопански субект, търсейки инвеститорите на принципа на обезщетението.

За да онагледим идеята, ще използваме случая с нашумелия напоследък билдинг в Лаута, който вдигат депутатският брат Станимир Ташков и негови........

© Marica