Toplumsal Hafıza Müzeler ve Tarım Müzesi  

Kütüphaneler, arşivler ve müzeler: Milletlerin veya toplumların hafızalarını koruyan ve gelecek nesillere aktaran en etkili kurumlar. Kültür ve medeniyetlerin saklandığı mekanlar.

Bilindiği üzere, kütüphanelerde ve arşivlerde saklı birikimler genellikle yazıya dayanır. Bu birikimlerden faydalanmak için o eserlerin alfabesini ve dilini bilmeyi gerektirir. Halbuki müzelerin objeleri gerçek nesnelerdir. Bu nesneler gerçek var oluşlarının yanında tekildirler. Yani her biri orijinal ve özgündür. Görmek büyük ölçüde yeterlidir.

İnsan oğlunun tarih sürecinde ilk mesleği ve sanatı ziraattır. Günümüzde yaygın kullanılan terimle tarımdır. Tarımın ilk meslek olmasının nedeni biyolojik bir varlık olarak insanın beslenme ihtiyacının öncelikli olması sebebiyle olsa gerek. Sonra giyinme korunma ve diğer ihtiyaçlar gelmektedir. Zira dinler tarihi de insanın dünyaya gelişini bir meyveyi yeme serüveni ile başlatır. Gerek beslenme gerekse giyinme -korunma ihtiyaçlarının doğrudan veya dolaylı temini tarımsal faaliyetlerle gerçekleşmektedir.

Antropoloji bilimine göre, insanın avlanmak için kullandığı ilk alet taş baltadır. Yine bitki hasat etmek için kullanılan ilk aletin taş orak olduğu kabul edilmektedir. Yerleşik hayata geçen insan hayvanları evcilleştirmiştir. Keza bitki tohumlarını toprakla buluşturarak tarımsal faaliyeti başlatmıştır. Bilinen ilk fonksiyonel tarım aletleri saban ve oraktır. Hayvanların ve suyun gücünün tarımsal faaliyetlerde kullanılması ile devam eden süreç, sabanın, dövenin, un elde etmek için ezme taşları, el değirmenleri sonra su değirmenlerinin kullanılması ile devem etmiştir. Tarım insan yaşamının bizatihi kendisi olmuş, tarım olmadan insan hayatının devamının mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Bu gerçek günümüzde de geçerlidir.

Taş baltadan, ağaç motoruna, karasabandan traktöre, taş oraktan biçer-döğer makinasına, taş değirmenden un ve yağ fabrikalarına, gelişte tarih sürecinde aşama aşama birçok araç, alet ve ekipman geliştirilmiş kullanılmış ve bir tarım kültürü oluşmuştur. Burada saban ve orağa özel bir parantez açmak gerekirse, bu iki alet tarım tarihinde en uzun kullanılan aletler olup hala kullanılmaktadır.

İnsanın akıl........

© Maarifin Sesi