Öğretmenler Aranıyor! 

MEB’nin resmî sitesinden “sözleşmeli öğretmen” kadroları için adaylara mülakat (sözlü sınav) duyurusu yapıldı. Başvurular 31 Mayıs 2024 tarihinde bitti. Adaylar 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren 20 ilde mülakata alınacak.

Bilindiği gibi eğitim öğretim okullarda üç temel unsurla yürütülüyor. Fiziki alt yapı, (okul, derslik, laboratuvar vd.), müfredat ve öğretmenler. Herkes hemfikirdir ki; eğitim-öğretimin en önemli unsuru öğretmenlerdir. Bu nedenle öğretmen yetiştirme ve donanımlı öğretmenlerin istihdamı özel bir öneme sahiptir.

Bu gerçekler esas alınarak MEB 20 ilde yapacağı mülakatla 60 bin öğretmen arasından 20 bin yetkin öğretmeni belirleyecek. Adaylardan ilk ön şart olarak eğitim fakültesi veya öğretmen yetiştiren diğer fakültelerden mezun ve pedagojik formasyon almış olmaları aranacak. İkinci ön şart ise ÖSYM’nin yaptığı Öğretmenlik KPSS’den (genel kültür, alan bilgisi ve öğretmenlik bilgisi) aldıkları puana göre ilgili alandaki kontenjanın üç katı içinde yer almaları gerekiyor. Bu yıl ataması yapılacak 20 bin kontenjan için yaklaşık 400 bin öğretmen adayı arasından 60 bin aday mülakata alınacak.

Öğretmen seçiminde adayların lisans başarı düzeyleri hiç dikkate alınmamaktadır. Kanaatimce bu önemli bir eksikliktir. Bu yıl yapılacak uygulamada ÖSYM’nin üç farklı alanda ve üç oturumda yaptığı sınavın katkısı P alınırken 45 dakikalık sözlü sınavın katkısının da P olarak alınacağı açıklandı. En az dört yılın ve onca sınavların emeği P, 45 dakikanın performansı P. Bu uygulama ölçme değerlendirmede yeni teknik olsa gerek, alan uzmanları böyle karar vermiş! Mülakat hakkı kazanan öğretmen adaylarının KPSS puanları genelde birbirine çok yakın. Yapılacak sözlü sınavda bir alan içinde; il farklı, jüri farklı, konu farklı, gün farklı, saat farklı, adayın sınava girme sırası farklı olacak. Bu kadar farklılık içinde objektif bir sıralama mümkün mü? Mülakat formunda adaydan 18 maddeye 45 dakikada cevap arama gibi bir zorluğu artık ifade etmeyeyim! Bu şekilde bir ölçme........

© Maarifin Sesi