Mutluluk kelimesinin TDK tanımı: “1.Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, bahtiyarlık. 2. Bir isteği, özlemi yerine geldiğinde duyulan sevinç.” Şeklindedir.
Genel Sözlük Tanımları ise: “Huzur ve memnuniyet hali: Bireyin yaşamında huzur, memnuniyet ve tatmin duygusunun baskın olduğu durum”
“Sevinç ve neşe durumu: Kişinin mutlu olduğu ve sevinç, neşe gibi olumlu duygular hissettiği anlar.” “İçsel tatmin: Bireyin kendi iç dünyasında hissettiği doyum ve tatmin hali.”
“Bahtiyarlık: Talihli ve şanslı olma durumu, bireyin yaşamından genel olarak memnun olduğu ve kendini iyi hissettiği hal.”
Mutluluk, kişiden kişiye, halden hale, hatta coğrafyadan coğrafyaya göre değişir. Tek bir mutluluk durumu söz konusu değildir. Mutluluk kelimesi, kişisel ve duygusal bir durumu ifade ettiği için tanımları genellikle öznel unsurlar içerir ve bireylerin deneyimlerine göre farklılık gösterebilir.
Ayrıca felsefi, psikolojik ve dini tanımları mevcuttur:
Felsefi olarak:
Aristoteles: “Mutluluk, yaşamın nihai amacıdır ve erdemli bir yaşam sürmekle elde edilir.” Der ve mutluluğu kişinin potansiyelini tam anlamıyla gerçekleştirmesi anlamında “eudaimonia” olarak isimlendirir.
Epikür’e göre felsefenin ana düşüncesi mutluluktur. İnsan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar. Bu yüzden bireyin temel amacı da mutluluk ve hazza ulaşmaktır.
İslâm Felsefesinin önemli temsilcilerinden İbn Sina da mutluluğu, metafizik temelli düşünerek aklî ve rûhî bir yetkinlik olarak tanımlamaktadır.
Fârâbî, mutluluğu ifade etmek için saadet terimini kullanır. “Mutluluk, insan nefsinin, varlık bakımından kendisine dayanacağı bir maddeye ihtiyaç arz etmeyecek bir mükemmellik mertebesine ulaşmasıdır. Bu da cisim ve maddeden mücerret olan varlıklar grubuna dâhil olması ve ebedîyen bu durumda kalmasıyla mümkün olur. Yine de bu mertebe Faal akıl’ın aşağısındadır.” Der.
Psikolojik Tanımlar:
Martin Seligman gibi pozitif psikologlar, mutluluğu subjektif iyi oluş olarak tanımlarlar. Bu perspektifte mutluluk, hayattan tatmin olma, olumlu duyguların baskınlığı ve olumsuz duyguların azlığı ile ilişkilendirilir.
Maslow, mutluluğu ihtiyaçların karşılanması ile ilişkilendirir. En alt seviyedeki fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarından başlayarak, sevgi, saygı ve en sonunda kendini gerçekleştirme ihtiyacının karşılanması ile mutluluk elde edilir.
Dini Tanımlar:
İslam’da mutluluk, Allah’a iman ve O’nun rızasını kazanmaya dayalıdır. İslam dini, mutluluğu hem dünyevi hem de uhrevi bir perspektiften ele alır. İslam’a göre mutluluk, insanın ruhsal huzuru ve içsel tatminidir. İslami öğretide, mutluluğun kaynağı Allah’a olan yakınlık ve O’nun rızasını kazanma çabasıdır.
Dünya ve ahiret dengesini koruyarak, sabır, şükür ve ibadetle ruhsal huzur........