Protokol sözcüğü Fransızcadan Türkçeye geçmiş iletişim kuralı anlamındaki kelimedir. TDK sözlüğünde “Resmi işlemlerde ve ilişkilerde ciddiyet. Diplomatlıkta ve devletler arasındaki ilişkilerde geçen yazışmalarda; resmi törenlerde, devlet başkanları ile onların temsilcileri arasındaki görüşme ve temaslarda uygulanan kurallar; Bir toplantı, soruşturma, oturum sonunda imzalanan belge, Resmî ilişkilerde ve işlemlerde ciddiyet” şeklinde yer alır.
Protokol, devlet hayatında ve uluslararası ilişkilerde; ulusal düzeyde siyasi, askeri, mülki, idari, akademik, eğitim, adli, dinî, sportif alanda; kamu, kurum ve tüm kuruluşlarda düzenlenen toplantı ve törenlerde, etkinliklerde, resmi davet, kabul ve ziyafetlerde, resmi görüşmelerde uygulanan ilke ve kurallardır. Protokolün amacı teşrifat uygulamalarında uzun süredir kabul görmüş ve uygulanmaya devam edilen düzeni sağlayan toplumsal ilişkilerin gelişimine katkı sağlayan, nezaket ve saygı ortamını oluşturmaktır.
Protokol kurallarının eğitim sistemi içerisinde yönetici, öğretmen, veli ve öğrenciler tarafından bilinmesi ve uygulaması oldukça önemlidir. Çünkü milli eğitim sisteminin amaçlarından biri ahlak bakımından güçlü, topluma karşı duyarlı, kültürel değerleri benimseyen bireyler yetiştirmektir. Bu bakımdan milli eğitimin kurumsal boyutunu oluşturan yönetim kademesinde ve okullarda uyulması gereken kurallar; ayrıca sosyal yaşamda özen gösterilmesi gereken kurallar, örneklik teşkil etmesi bakımlarından eğitim çalışanlarının vazgeçilmez temel kurallarını oluşturmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığının merkez ya da taşra örgütünde çalışan yönetici ve diğer çalışanlar, okullarda görev yapan yöneticiler ve memurlar her gün resmi yazılar yazmakta, toplantı, davet ve törenlere katılmakta, resmi konuşmalar, görüşmeler yapmaktadır. Özellikle eğitim yöneticileri konuşmalarıyla, tavırlarıyla, kıyafetleriyle kendi kurumlarını temsil etmektedir. Eğitim yöneticilerinin bu temsil niteliği protokol kurallarına riayet etmeleriyle döğru orantılıdır.
Makam Protokolü
Kamu kurum ve kuruluşlarında örgütü temsil eden yöneticilerin oturdukları odaya ve temsil ettikleri mevkiye “makam” denir. Makam, saygınlık ve otoriteyi temsil etmektedir. Makam odaları yöneticilerin çalışma alanları olduğu kadar, gelen ziyaretçileri ağırlama alanı olduğu için yeri, dizaynı ve büyüklüğü önemlidir.
Bakan, Bakan Yardımcısı, Genel Müdür, İl-İlçe Milli Eğitim Müdürleri gibi üst düzey yöneticilerin makam odaları iki bölümden oluşmalıdır. Birinci bölüm çalışma ve konukların ağırlandığı çalışma odası, ikinci bölümde günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri dinlenme odası bulunmalıdır. Makam odasında bulunan çalışma masasının önüne iki veya dört kişinin oturabileceği karşılıklı koltuklar konmalıdır. Burası makama bilgi vermek için gelen astlar ile vatandaşların kısa süreliğine ağırlandıktan yerlerdir. Makamda onur konuklarının ve üstlerin ağırlanması için konuk köşesi oluşturulmalıdır. Makam odalarında astın veya ziyaretçinin protokol kurallarına uyması kişiye değil makama saygıyı ifade eder.
Milli........