menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KURANDA MÜMİNLERİN KIRK ÖZELLİĞİ

8 1
11.12.2025

1. Namazı huşu ile kılarlar. Huşu: kişinin namaz kılarken kalbini dünya düşüncesinden arındırması ve namazında kendisini dünyaya meylettirecek hareketlerden ve ortamdan uzak kalmasıdır. Sakin bir ortamda namaz kılmak huşunun sağlanması için bir tedbirdir.
2. Faydasız işlerden ve sözlerden uzak dururlar. Futbol, siyaset, eğlence, müzik ve kişiye faydası dokunmayan işlerden ve ortamlardan uzak durmak müminlerin bir özelliğidir.
3. Zekât verirler. İhtiyaç sahibi kimselerden mali ibadet etmekten de geri durmazlar.
4. İffetlerini muhafaza ederler. Güzelliklerini yabancı kimselere teşhir etmezler. Kimseyi tahrik etmezler.
5. Aldıkları emaneti hakkıyla teslim ederler. Emaneti ganimet bilmezler.
6. Sözlerinin gereğini yerine getirirler. Verdikleri sözlerden caymazlar.
7. Namazlarını sürekli kılarlar. Sadece belli vakitlerde, sadece ramazan ayında, ya da eşinin yanında, babası evdeyken veya mesai saatleri içinde kılıp başka zamanlarda namazı terk etmezler. Namazın tatil olmadığını bilirler. Gittikleri her ortama namazlarını da alıp götürürler.
8. Kendilerine Allah’tan söz edildiğine kalplerinde ürperti olur. Bir meselede veya konuda Allah’ın hükmü ona hatırlatıldığında teslimiyeti yüzünden okunur
9. Allah’ın hükmünü duyduğu zaman imanı artar ve imanında kuvvet meydana gelir. Eğer o hükmü ilk defa duyuyorsa inandığı esaslara bir yenisi ile edildiği için imanı artar. Eğer önceden duymuş ise teslimiyetini ifade ederek iman kuvvetini artırır.
10. Rahman’ın kulları olan müminler yürüyüşlerinden bile belli olur. Yürürken nezaketle yürürler.
11. Kendisini bilmez kimselerle karşılaştıklarında onlara “eyvallah, tamam, selam” deyip geçerler. Fuzuli tartışmalar ile oyalanmazlar.
12. Namazlarını kılmış olarak gecelerler. Namaz kılmadan yatmazlar.
13. “Bizi cehennem ateşinden uzak tut!” diye dua ederek, Allah’ın azabından korktuklarını ifade ederler.
14. İhtiyaç yerlerine harcama yapmaları gerektiğinde ise ne israfa giderler ne de vermeleri gerektiğinden azını verirler.
15. Yalnızca Allaha dua ve ibadet ederler. Kimseyi ona ortak koşmazlar. Yaratıcı........

© Kocaeli Koz